Американският президент Доналд Тръмп, който бе най-старият кандидат, избран на поста, навършва днес 72 години. Той е роден е на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк.

От Белия дом не съобщават как държавният глава смята да отбележи рождения си ден, но според неговата програма, оповестена късно снощи, той не е планирал публични мероприятия, предаде ДПА.

Тръмп вече получи предварително една торта за рождения си ден още в понеделник в Сингапур, преди своята историческа среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун във вторник. Президентът на САЩ бе изненадан приятно от сингапурския премиер Ли Сян Лун, който му поднесе торта с пресни плодове и една свещ, признавайки, че малко е "избързал".

Доналд Тръмп е вторият най-възрастен човек, изпълнявал най-високата държавна длъжност в САЩ, отстъпвайки тази чест единствено на Роналд Рейгън, който при напускането на Белия дом през 1989 г. след два президентски мандата бе на 77 години. Ако Тръмп успее да изкара пълни два мандата, той ще му отнеме това първенство само с няколко месеца повече.

Само още един човек е бил стопанин на Белия дом на възраст над 70 години - Дуайт Айзенхауер навърши 70 г. в края на 1960 г., няколко месеца преди да приключи вторият му мандат.

Любопитни факти за Доналд Тръмп

Американският президент е четвъртото от петте деца на Фред Тръмп - богат строителен предприемач, чието бизнес седалище е в Ню Йорк. Именно под влиянието на баща си Доналд стартира своя бизнес.

Всичките му баби и дядовци са родени в Европа. От страна на баща си той има германски корени, а от страната на майка си - шотландски.

След като завършва бизнес-училище към университета в Пенсилвания през 1968 г., той се присъединява към компанията на баща си, където прохожда в бизнеса.

Той има пет деца, а сегашната му съпруга - Мелания, е негова трета официална спътница в живота. Преди това той има бракове с чехкинята Ивана Зелничкова и американката Марла Мейпълс.

Тръмп става вторият в историята кандидат за поста президент на САЩ, който по същество е не политик, а бизнесмен. Първият е Уендъл Уилки през 1940 г.

Тръмп е най-възрастният кандидат, избиран за президент за първи мандат. Той става държавен глава на 70 години, подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, избран за първи път, когато е 69-годишен.

Богатството му се изчислява на близо $3,7 милиарда.

През март 2004 г. Доналд Тръмп е избран от американските граждани за най-обичан милиардер заради доброто му отношение към служителите си.

През януари 2007 г. той получава звезда на Алеята на славата.

Макар и избран за президент от Републиканската партия, Тръмп е бил част и от Демократите.