Доналд Тръмп спечели подкрепата на републиканците на партийните конференции в щата Невада и на американските Вирджински острови, което го приближава до номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември, предаде Ройтерс.

Тръмп, фаворит в надпреварата за номинацията от партията си, бе единственият основен кандидат, който се състезаваше на партийните конференции на републиканците в Невада и се очакваше да си осигури подкрепата на всичките 26 делегати от щата на насрочения за юли конгрес на Републиканската партия за номиниране на техния кандидат за президент, след като снощи бе обявен за победител от компанията за социологически проучвания "Едисън рисърч".

По-рано вчера Тръмп с лекота спечели подкрепата на републиканците и на партийните конференции на американските Вирджински острови, като добави още 4 делегати към актива си. Бившият президент на САЩ спечели там 182 гласа (или 74 процента от подадените 246 гласа), побеждавайки последната останала в надпреварата на републиканците своя съперничка Ники Хейли, която получи 26 процента подкрепа с 64 гласа.

Партийните конференции в Невада, организирани от подкрепящите Тръмп републиканци в щата, се проведоха два дни след състоялите се там първични избори, организирани от щатските власти, на които Хейли претърпя голямо поражение.

Въпреки че бе единственият основен кандидат на първичните избори в Невада във вторник, организирани от властите в щата, Хейли все пак бе категорично победена, след като десетки хиляди привърженици на Тръмп, който не бе включен в избирателните списъци, отбелязаха в бюлетините си "никой от посочените кандидати", опция, която събра 63 процента от всички гласове срещу 30 процента от тях за Хейли.

Тръмп, който произнесе в Лас Вегас кратка реч след вчерашната си победа на партийните конференции в Невада, се възползва от съобщенията за дългите опашки в този западен американски щат и заяви пред поддръжниците си, че няма търпение да обяви победата си на предстоящите първични избори в Южна Каролина, отбелязва Асошиейтед прес.

"Ние изпреварваме всички. Има ли някакъв начин да свикаме изборите следващия вторник? Това е всичко, което искам", заяви Тръмп.