Американският президент Доналд Тръмп коментира днес двете нощи на сблъсъци на протестиращи с полицията и плячкосването на магазини във Филаделфия след убийството на чернокож от полицията, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп бе попитан за размириците, докато говореше на митинг в Лас Вегас в рамките на предизборната си обиколка в щатите Невада и Аризона преди президентските избори на 3 ноември.

Полицията във Филаделфия твърди, че чернокожият Уолтър Уолъс не се е подчинил на заповедите да хвърли ножа, който държал, а семейството му казва, че 27-годишният мъж е страдал от психично заболяване.

Републиканецът Тръмп заяви: "Не можем да позволим това да продължава. Отново в управляван от демократи щат и град - Филаделфия".

Президентът на САЩ каза, че федералното правителство също проучва случая.

На полицията бе наредено да не влиза в сблъсъци с протестиращите. "Може и да не е вярно, но това е, което ми казаха, надеждни източници", отбеляза Тръмп.

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън от своя страна осъди насилието, белязало някои от протестите в отговор на убийството във Филаделфия, и обеща да проучи начините за избягване на подобни случаи, ако бъде избран за президент.

"Няма никакво извинение за грабежите и насилието" след убийството на Уолтър Уолъс, заяви Байдън пред журналисти във Уилмингтън, щата Делауер, след като гласува предсрочно на изборите, но допълни, че като цяло протестите са "напълно легитимни".

Властите във Филаделфия ще наложат от 21 ч. днес полицейски час в целия град, в опит да потушат насилието и грабежите, белязали две нощи на размирици заради убийството, заяви кметът Джим Кени, цитиран от Ройтерс.

Канцеларията му съобщи, че полицейският час ще продължи до 6 ч. утре.

Уолтър Уолъс, млад чернокож мъж, бе застрелян от полицията в понеделник, след като, според властите, е пренебрегнал заповедите да хвърли ножа, който държал. Адвокатът на семейството му обаче каза, че то е повикало линейка, защото мъжът изпаднал в криза, свързана с психично заболяване. Убийството разпали два дни на протести, а някои демонстранти замеряха полицаи с предмети, при което раниха двама служители на реда, сочат официални данни.