Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди днес създаването на ново военно командване, което да отговаря за космическите дейности на Пентагона, предоха световните агенции.

В послание, адресирано до министъра на отбраната Джим Матис и разпространено от Белия дом, Тръмп също така разпореди на Пентагона да препоръча кой висш офицер да бъде номиниран за ръководител на новото Космическо командване.

Новото командване изглежда е стъпка към създаването на исканите от Тръмп космически сили на САЩ. Създаването на такива сили, каквито Матис смята за безполезни и скъпи, може да срещне съпротива в Конгреса, който би трябвало да одобри тяхното финансиране, отбелязва Франс прес.

Новото командване ще контролира и организира операциите на американските въоръжени сили в космоса, ще допринася за ускоряване на въвеждането на техническите постижения, ще търси по-ефикасни начини за защита на "активите" на САЩ в космоса, в това число много сателити, използвани за навигация, комуникация и следене.

Решението на Тръмп идва в момент, когато нараства безпокойството, че Китай и Русия работят върху начини за нарушаване, изваждане от строя или дори да унищожаване на американските сателити, отбелязва Асошиейтед прес.

Според представител на американските власти командването ще привлече около 600 души, които сега работят в американските военно-космически сили. През следващите години ще бъдат добавени още най-малко 1000 души персонал.

Смята се, че новото командване може да струва на бюджета до 800 милиона долара през идните пет години, посочва АП.