Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съди журналистката Елизабет Джийн Каръл за клевета на основание, че тя e отправила срещу него фалшиво обвинение в изнасилване, при положение че съдебни заседатели по гражданско дело са намерили, че той е извършил само сексуален тормоз срещу нея, но не я е насилвал, предаде Ройтерс.

В заведения насрещен иск във федерален съд в Манхатън Тръмп настоява за оттегляне на невярното твърдение, както и за обезщетение в неуточнен размер за претърпени морални щети.

Бившият президент заведе делото, след като през май съдебни заседатели излязоха с решение, че Тръмп е извършил сексуален тормоз срещу Каръл, журналистка и бивш коментатор на сп. "Ел", и е очернил името ѝ, но не я е изнасилил, добавя БТА.

Адвокатът ѝ Робърта Каплан разпространи изявление, в което посочи, че заведеният от милиардера иск "не е нищо повече от поредния му опит да забави произнасянето на присъдата от съдебните заседатели, а с това и понасянето на отговорност от негова страна".

"Доналд Тръмп отново твърди, противно на логиката и фактите, че е бил оправдан от съдебните заседатели, които го признаха за виновен в сексуален тормоз срещу Елизабет Джийн Каръл", заяви Каплан.

Адвокатите на републиканеца засега не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар.

Заведения от Тръмп иск означава, че водещата се на много фронтове съдебна битка между него и Каръл вероятно няма да приключи скоро, тъй като и двете страни не спират да си разменят обвинения и опровержения в медиите.

През май Каръл промени размера на обезщетението, за което претендираше в първия от двата си иска срещу Тръмп, добавяйки още 10 милиона долара към него. Тя обоснова решението си с мотива, че в интервю пред Си Ен Ен, дадено от него ден след произнасянето на решението на съда, бившият президент е продължил да отрича вината си.

Тръмп от своя страна е посочил в иска си изказване на Каръл също пред Си Ен Ен, също след произнасянето на съдебните заседатели, в което тя продължава да твърди, че той я е насилил, при положение че според решението е имало само сексуален тормоз.

Бившият президент, който се кандидатира за нов мандат в Белия дом и има комфортна преднина пред съперниците си за президентската номинация на Републиканската партия за изборите догодина, отрече да е изнасилвал Каръл. Той обжалва съдебното решение, според което трябва да изплати на журналистката обезщетение от 5 млн. долара.

В показанията си пред съда Каръл посочва, че Тръмп я е изнасилил в универсален магазин в средата на 90-те години и после е съсипал репутацията ѝ, като я е нарекъл лъжкиня, когато е решила да разкаже за това публично през 2019 г.

Първоначално Каръл заведе иск през 2019 г. само за клевета. Но делото се проточи заради обжалвания по въпроса дали Тръмп би следвало да се ползва с имунитет, защото към момента, когато е направил изказването си, все още е бил президент.

Втория си иск срещу милиардера журналистката заведе както за клевета, така и за сексуално посегателство, след като Ню Йорк прие закон, предоставящ възможност за жертви на сексуално насилие да завеждат граждански искове дори и при изтекла давност.

Междувременно стана ясно, че Руди Джулиани, който като адвокат на Тръмп през 2020 г. участваше в опита за обръщане на резултата от президентските избори в ключови щати, е бил разпитван от разследващи от правосъдното министерство, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Джулиани Тед Гудман потвърди, че Джулиани се е срещнал със специален прокурор Джак Смит. "Явяването му беше изцяло доброволно и премина в дух на професионализъм", каза Гудман.

Добре осведомен източник съобщи, че разпитът не е бил пред голямо жури, но не уточни какви въпроси са били задавани на Джулиани.

Разпитът е сигнал за засилена активност от страна на специален прокурор Смит, чийто прокурорски екип проверява опитите на Тръмп и хората от обкръжението му да обърнат резултата от президентските избори в седмиците преди щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Смит образува още едно дело по-рано този месец, този път по обвинение в неправомерно съхранение от Тръмп на класифицирани документи в имението си Мар а Лаго във Флорида.