Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви най-малко четири митинга в четири щата в подкрепа на републиканските кандидати за междинните избори и те ще се състоят в последните часове от предизборната кампания, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп, който е обект на редица разследвания, се посвети изцяло на кампанията за тези избори, на които американците ще подновят изцяло състава на 435-местната Камарата на представителите и една трета от състава на Сената.

Изборите, насрочени за 8 ноември, се състоят две години преди следващите президентски избори и всъщност ще са равносилни на референдум за обитателя на Белия дом Джо Байдън. Те обаче ще са на практика и проверка за политическото бъдеще на милиардера републиканец, който открито флиртува с евентуалното си кандидатиране през 2024 г.

Битката за контрола върху Конгреса се разиграва в няколко ключови щата: Охайо, Айова, Флорида и Пенсилвания - същите, които бяха заложени на карта и на президентските избори през 2020 г. и които Доналд Тръмп ще посети в края на октомври и началото на ноември.

Броени часове преди отварянето на изборните бюра бившият бизнесмен ще бъде в крайно оспорвания щат Охайо, където подкрепяният от него кандидат Джей Ди Ванс ще се бори срещу избраникът от Демократическата партия Тим Райън.

Президентът демократ Джо Байдън, от своя страна, редува митингите с работническата класа със срещи с богати симпатизанти, за да напълни касите на партията си, която се надява да запази контрола си поне върху Сената.