Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че е посетила фризьорски салон в Сан Франциско, където козметичните процедури на закрито са забранени заради коронавирусните ограничения, както и за това, че не е носела предпазна маска, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Самата Пелоси нарече случилото се "капан", защото собственичката на салона преди това й казала, че приемат по един човек, макар и на закрито.

"Лудата Нанси Пелоси е унищожена, защото е накарала фризьорски салон да отвори заради нея, докато другите стоят затворени, и защото не е носела маска, а постоянно наставлява другите", написа Тръмп в Туитър и публикува новина от Фокс с видео от въпросния салон, в което тя се вижда с мокра коса, а в същото време са качени кадри от нейни призиви да се носят маски.

Собственичката на салона Ерика Кайъс, която твърди, че от шест месеца се бори да получи разрешение да го отвори наново, каза за телевизия Фокс нюз, че един от фризьорите й специално е отворил салона за Нанси Пелоси.

"Тя си мисли, че може да бъде приета (в салона), когато никой друг не може и когато аз не мога да работя", заяви Кайъс.

"Поемам отговорността, че се доверих на това, което ми се каза, от кварталния фризьорски салон, който посещавам от години. Оказва се, че това е било капан. Поемам отговорността, че съм допуснала да ме хванат в капан", заяви председателката на контролираната от демократите долна камара на Конгреса на САЩ.

"Салонът предложи на (Нанси Пелоси) да дойде в понеделник и й каза, че общинските власти му позволяват да приема по един клиент наведнъж. Председателката спази правилата, както й бяха описани от това заведение", заяви заместник-началникът на нейната канцелария Дрю Хамил.

Той увери, че Пелоси "винаги носи маска и спазва местните нареждания за Ковид-19".

На въпрос на репортер защо не е с маска на записа от наблюдателните камери в салона, Пелоси отвърна, че е било с току-що измита коса, предаде Асошиейтед прес.

"Току-що ми бяха измили косата. Не нося маска, докато си мия косата. Вие носите ли? Иначе винаги нося маска", каза Пелоси.

Адвокатът на фризьора, който обслужи председателката на Камарата на представителите, заяви, че клиентът му е бил получил разрешение от собственичката да приеме Пелоси за козметични процедури. По време на телефонния разговор със служителя си Кайъс отправила няколко остри коментара по адрес на председателката на долната камара на Конгреса, заяви адвокат Матю Солейманпур.

Той добави, че снимки и друга информация показват, че Кайъс е извършвала козметични услуги на закрито в салона си поне от април, без да носи маска, и че е насърчавала и "почти принуждавала свои служители" да идват на работа.