Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в телефонно интервю за Ройтерс, че руският президент Владимир Путин изглежда "донякъде отслабен" от бунта на бойците от частната военна компания "Вагнер" и че сега е моментът Съединените щати да посредничат за мирно решение на конфликта между Русия и Украйна.

"Искам вече да не умират хора в тази безумна война", каза Тръмп.

В интервюто за Ройтерс Тръмп коментира голям брой въпроси на външната политика.

По украинския въпрос бившият президент не изключва, че на Киев ще му се наложи да отстъпи някои територии на Русия, за да бъде сложен край на войната, която започна с нахлуването на руските сили в Украйна преди 16 месеца. Тръмп каза, че всичко би било "предмет на преговори", ако той беше президент на САЩ, но подчерта, че украинците, които водят пламенна борба за земята си, са заслужили голямо уважение.

"Мисля, че те ще се съхранят голяма част от това, което придобиха, мисля също така, че Русия би се съгласила с това. Нужен ви е правилният посредник или преговарящ, а сега такъв няма", изтъкна Доналд Тръмп.

Американският президент Джо Байдън и съюзниците на САЩ в НАТО настояват Русия да се изтегли изцяло от Украйна, отбелязва Ройтерс. Миналата година украинският президент Володимир Зеленски предложи мирен план от 10 точки, който също предвижда цялостно изтегляне на руските сили от Украйна, добавя БТА.

"Мисля, че най-важната задача на САЩ сега е да работи за мир - да съберем Русия и Украйна на едно място и да постигнем мир. Възможно е. Сега му е времето да го направим - да ги съберем и да наложим мир", заяви бившият президент.

В качеството си на президент Тръмп изгради приятелски отношения с Владимир Путин, за когото Джо Байдън в сряда каза, че се е превърнал в парий на международната сцена заради войната в Украйна.

Тръмп каза още, че бунтът на "Вагнер" се е отразил негативно на Путин.

"Може да се каже, че той още е там, че още е силен, но със сигурност бе отслабен в известен смисъл в съзнанието на много хора", поясни Тръмп.

Ако Путин обаче падне от власт, "не знаем каква е алтернативата. Може да стане по-добре, но може да стане и много по-зле", изтъкна бившият президент на САЩ.

Що се отнася до обвиненията срещу Путин във военни престъпления, според Тръмп този въпрос следва да бъде обсъден след войната, "защото ако повдигнем този въпрос сега, няма начин да постигнем мир, няма начин да решим" конфликта.

Бившият американски президент обаче отказа да разсъждава по въпрос на Ройтерс дали САЩ трябва да окажат военна подкрепа на Тайван, ако островът бъде нападнат от Китай.

"Няма да говоря по този въпрос, защото така бих си навредил на позицията при преговори. Всичко, което мога да ви кажа, е, че за четири години нямаше никаква заплаха. И че това не би се случило, ако аз съм президент", подчерта Тръмп.