Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи предизвикателство към демократите в Ню Хемпшър, като организира предизборен митинг в щата снощи, часове преди първичните избори там, в които се очертава остро съперничество между политическите му опоненти, предаде Асошиейтед прес и БТА.

В явен опит за демонстрация на сила и на гребена на вълната от успеха му в Сената, който го спаси от импийчмънт, Тръмп възпламени тълпата от свои републикански привърженици в местния град Манчестър, хвалейки се с постиженията си в икономиката.

Той отново отправи саркастични нападки към демократите, които се опитаха да го отстранят от власт чрез процедурата за импийчмънт, като нарече техните неуспешни действия "жалък тяснопартиен кръстоносен поход".

Тръмп осмя продължаващата неяснота около резултатите на първичните избори в щата Айова, в които победителят сред демократите е все още под въпрос и предмет на спорове сред политическите му опоненти.

Още преди да потегли от Вашингтон за Ню Хемпшър президентът не скри, че е организирал митинга на републиканците там, за да провокира демократите и да демонстрира силата си в този щат преди вота. Ню Хемпшър е от т.нар. оспорвани щати, в които победителят в президентските избори през ноември винаги е на кантар. Преди 4 г. Тръмп постигна там първата си победа на първични избори в своята кампания, която му откри път към партийната номинация, но на националния вот през ноември загуби щата с минимална разлика от демократите начело с Хилари Клинтън.

Сега екипът на Тръмп, който се бори за преизбиране, се надява, че Ню Хемпшър е сред щатите, наред с Минесота и Ню Мексико, които републиканците ще изтръгнат от демократите на изборите през ноември т.г.

"Ще спечелим съкрушителна победа в Ню Хемпшър", закани се Тръмп в снощната си реч в Манчестър. Той дори се похвали, че регистрирани привърженици на Демократическата партия я напускали, за "да се присъединят към нашето движение".