Дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов диалог с друг дългогодишен противник - Русия. Това пише в статия вестник "Вашингтон пост".

Очаква се президентът Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин следващия месец, докато е в Европа за срещата на върха на НАТО, според висш служител на администрацията и двама дипломати, запознати с графика. В съответствие с тези планове Тръмп заяви пред репортери вчера, че "е възможно" да се срещне с Путин това лято.

Инициативата за диалог с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред съпротива от висши политически съветници и дипломати, оспорващи стойността на срещата с Путин, и опасения, че разговорът тет-а-тет може да хвърли сянка върху срещата на НАТО в Брюксел.

От гледна точка на Тръмп, той имаше една успешна среща с Ким Чен-ун и сега иска да постигне същото с Путин, обяснява Анджела Стент, експерт от администрацията на президента Джордж У. Буш. По думите й съветниците на Тръмп са били скептични от самото начало. 

Интересът на президента да се срещне с Путин стана публично известен през март, когато Кремъл разкри, че Тръмп е отправил покана в телефонен разговор с руския лидер. Американски представители обаче в частни разговори твърдят, че Тръмп неофициално искал от сътрудниците си да уредят среща с Путин още откакто разговарял с него във Виетнам в кулоарите на многостранен икономически форум. 

"След тази среща президентът каза, че иска да покани Путин в Белия дом. Ние го игнорирахме", заявява служител от администрацията, цитиран в статията.

По онова време висшите сътрудници от Съвета за национална сигурност били против идеята за двустранна среща и не възприемали интереса на Тръмп като заповед да я уредят. "Те решиха: нека да изчакаме да висим дали той ще повдигне въпроса отново", казва източникът на "Вашингтон пост".

Сега Тръмп е открит застъпник за диалог с Русия.

Той повтори становището си, че Русия трябва да бъде върната в групата на индустриалните икономики. 

Висши служители от Държавния департамент признават, че среща между двамата лидери би могла, теоретично, да помогне за решаването на дългогодишни противоречия относно Украйна, Сирия, кибер сигурността и намесата в чужди избори, но някои изтъкват, че среща на върха е преждевременна предвид липсата на напредък в уреждането на дребни проблеми като връщането на руските дипломатически имоти по Източното крайбрежие, иззети в наказание за намесата на Москва в изборите.

Междувременно посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман урежда визита в Москва на делегация американски сенатори републиканци след продължително затишие в конгресните посещения в страната заради руска намеса в президентските избори през 2016 г. Той е сред малцината активни поддръжници на диалог с Русия сред сътрудниците на Тръмп. Хънтсман организира посещение в страната на сенаторите, сред които Ричард Шелби от Алабама, Джон Нийли Кенеди от Луизиана и Джон Ховън от Северна Дакота. 

"Посланик Хънтсман иска няколко сенатори да отидем в Москва, за да разберем какво се случва", казва сенатор Ховън пред "Вашингтон пост". "Все още работим по детайлите".

Според източник, запознат с намеренията на Хънтсман, той цели да покаже на руснаците от първа ръка, че дори най-големите хардлайнери в Конгреса желаят диалог с Русия, стига тя да положи усилия да демонстрира добра воля. 

Но организирането на подобна визита се оказа трудно, отбелязва вестникът. През декември двама републиканци отмениха планирано посещение в Русия, след като Москва отказа виза на сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн, яростен критик на Кремъл. 

Представител на Държавния департамент, с когото разговаряли авторите, не казал дали демократи са поканени за новото пътуване. Според Кенеди, който потвърдил интереса си към посещението, то би могло да помогне на сенаторите да разберат как САЩ могат да имат по-добри отношения с Русия.

"Опитайте се да отгатнете как мисли Русия, какво е отношението на руснаците, до каква степен Путин говори от името на средния руснак!", пояснява той.