Американският президент Доналд Тръмп подписа днес закон, позволяващ постоянни помощи за полицаи, пожарникари и други професионалисти, пострадали от заболявания, свързани с работата им при реагирането на нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ, предаде Ройтерс.

Законодателството разрешава федерално финансиране до 2092 г. за близо 18 100 човека, които вероятно ще отговарят на изискванията за получаване на помощи, според оценки на правителството.

Хората от службите за първа помощ, пристигнали при кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, след като те бяха разрушени при нападенията на 11 септември, и други, работили месеци наред при разчистването на отломките, бяха изложени на отровни химикали въпреки първоначалните заявления на правителството, че мястото е безопасно.

Финансирането обезщетява тези хора или техните роднини, ако те са починали впоследствие, за икономически и други загуби.

Тръмп похвали мъжете и жените, притекли се на помощ след атентатите, за да спасяват оцелели и да търсят останките на жертвите.

"Днес ние се събираме като една нация, за да подкрепим нашите герои от 11 септември, да се погрижим за техните семейства и да подновим вечната си клетва: никога да не забравяме", заяви президентът на церемония в Розовата градина на Белия дом, на която по думите му са присъствали 60 човека, оказвали първа помощ след атентатите през 2001 г.