Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп печели убедително първичните избори на републиканците в Айова за номинацията на партията за президентските избори през ноември, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки временни резултати.

Изборите в този щат в Средния запад на САЩ, които поставиха началото на надпреварата в републиканския лагер, протекоха под формата на партийни събрания. Първичните избори на демократите все още не са започнали.

Победата на Тръмп в Айова е очаквана и само затвърди статута му на големия фаворит в републиканския лагер, пише БТА.

При преброени резултати от 65 процента от партийните събрания бившият американски президент води убедително с 50,6 процента, съобщи Ройтерс. Втори с 21,5 процента е губернаторът на Флорида Рон Десантис, а бившият постоянен представител на САЩ при ООН Ники Хейли остава трета с 19,4 процента.

Тръмп изрази задоволство от победата си. Време е "нашата страна да се обедини... Независимо дали става въпрос за републиканци или демократи, либерали или консерватори", призова той, цитиран от АФП, в изявление пред свои привърженици в Де Мойн, столицата на Айова.

Тръмп иска да вземе реванш от настоящия стопанин на Белия дом - демократа Джо Байдън, за загубата си от него на последните избори - през 2020 г., която впрочем не признава. Предишният американски президент имаше главозамайваща преднина според проучванията на общественото мнение пред своите основни съперници Ники Хейли и Рон Десантис, въпреки че са му повдигнати четири обвинения.

Привържениците на републиканците в Айова се събраха вчера на партийни събрания в над 1600 училища, общности центрове и други обекти, за да решат кой кандидат да подкрепят. Хората не бяха спрени от изключително студеното време: в Де Мойн термометрите показваха минус 20 градуса по Целзий.

На места в Айова температурата падна до близо минус 30 градуса. В щата, подобно на много други места в САЩ, е натрупал и много сняг, а пътищата са заледени.

Предприемачът Рамасуами се оттегли от надпреварата за президентската номинация на републиканците и подкрепи Тръмп 

Предприемачът мултимилионер Вивек Рамасуами се оттегли в понеделник от надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори тази година, предаде Ройтерс.

Рамасуами успя да привлече вниманието към себе си, но резултатът му на първичните избори в щата Айова не е достатъчно добър. Той обяви, че се оттегля от съревнованието и че оттук насетне ще подкрепя бившия президент Доналд Тръмп, който убедително спечели първичните избори на републиканците в Айова.

Тридесет и осем годишният Рамасуами, който е дете на имигранти от Южна Индия, се превърна в една от изненадите в надпреварата за президентската номинация, в която големият фаворит е Доналд Тръмп.

Рамасуами, който по време на участието си в надпреварата се прояви като привърженик на Тръмп, вероятно си гарантира политическо бъдеще в Републиканската партия, като се вземат предвид енергията му и средствата, с които разполага, отбелязва Ройтерс.

Въпреки симпатиите на Рамасуами към бившия президент самият Тръмп подложи съперника си на вербални атаки в дните преди първичните избори в Айова, като го нарече "измамник" и като подчерта, че всеки глас за Рамасуами е глас за "другата страна".

Това обаче не попречи на Рамасуами да обяви в понеделник, че Тръмп, който според него е кандидат, ръководещ се от принципа "Америка на първо място", ще разполага занапред с пълната му подкрепа.

"Няма начин аз да съм следващият президент", каза Рамасуами пред журналисти, след като съгласно частични резултати е спечелил около 7,7% от гласовете на първичните избори в Айова.

В своя реч, произнесена след като стана ясно, че води убедително в Айова, Тръмп заговори с по-мек тон за Рамасуами.

"Искам да поздравя Вивек, защото той се справи адски добре", каза бившият американски президент.

Байдън: Той е явният фаворит на насрещната страна

Американският президент Джо Байдън реагира в социалната мрежа "Екс" на победата на бившия президент Доналд Тръмп на първичните избори на републиканците в щата Айова.

"Изглежда, че Доналд Тръмп току-що спечели в Айова. Той е явният фаворит на насрещната страна понастоящем", констатира Байдън в съобщение в "Екс", съдържащо призив за дарения за кампанията за преизбирането на сегашния американски президент.

При преброени резултати от 65% от партийните събрания в Айова Тръмп води убедително с 50,6 процента, предаде Ройтерс. Втори с 21,5% е губернаторът на Флорида Рон Десантис, а бившият постоянен представител на САЩ при ООН Ники Хейли остава трета с 19,4%.