Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде днес първото си интервю след изборите на 3 ноември, предадоха световните агенции.

В телефонен разговор наживо по телевизия "Фокс", продължил около 45 минути, той повтори обвиненията си, че при изборите е имало измами, посочва ДПА.

Тръмп заяви, че изборите са били "нагласени" и "пълна измама", но според него съдиите не искат да се намесват.

Водещата Мария Бартиромо насърчи държавния глава с думите, че това е отвратително и "не можем да позволим изборите в Америка да бъдат опорочени".

Тръмп отказва да признае поражението си в изборите от демократа Джо Байдън макар вече да е в ход официалната процедура за предаване на властта, припомня ДПА. Вместо това действащият президент реши да атакува вота в съда с надежда гласовете, подадени по пощата в ключови колебаещи се щати, да бъдат анулирани. Въпреки това почти всеки иск, подаден от кампанията на Тръмп, бе отхвърлен заради липса на доказателства.

В интервюто за "Фокс" Тръмп призна, че ще бъде трудно въпросът стигне до Върховния съд.

Въпреки това той заяви, че ще продължи да се бори срещу резултатите от изборите, допълва Ройтерс.

"Проблемът е, че е трудно да се стигне до Върховния съд", каза президентът.

Бразилският президент Жаир Болсонаро, наричан понякога "Тръмп на тропиците", каза днес, че ще поизчака, преди да признае победата на Джо Байдън.

Говорейки пред репортери, докато пускаше бюлетината си на общински избори, Болсонаро поде твърденията на президента Доналд Тръмп за нередности на американските избори.

Имам свои източници на информация, според които там наистина е имало много измами. Никой не говори за това. Дали са били достатъчно да определят победителя, не зная, каза бразилският държавен глава.

Запитан дали ще признае победата на Байдън, Болсонаро отговори, че ще изчака още малко.

Президентът изказа съмнения и в сегашната система за електронно гласуване в Бразилия, за която намекна, че е уязвима за избори измами. Той призова страната да се върне към хартиените бюлетини за президентските избори през 2022 г.