Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е останал без подкрепата на основните спонсори на Републиканската партия за предстоящите избори за президент, съобщава агенция Блумбърг.

Организацията "Американци за просперитет", основана от едни от най-големите спонсори на републиканците - милиардерите Чарлз и Дейвид Кох, е заявила, че планира да подкрепи друг кандидат, който ще има по-големи шансове за победа и "може да поведе страната напред".

В изявление до служители и активисти се отбелязва, че САЩ трябва да преодолеят политическата ситуация, която се разви през последните няколко години, и за тази цел е най-подходящ лидер, който ще символизира нова глава в историята на страната.

"Американците показаха, че са готови да продължат напред и Americans for Prosperity ще им помогне да го направят", се подчертава в документа.

Ден преди това Си Ен Ен съобщи, че мрежата, свързана с милиардера Чарлз Кох, се готви да застане с парите и тежестта си зад един-единствен кандидат на републиканците на президентските избори през 2024 г. - ход, който може значително да промени облика на Републиканската партия.

По време на мандата си в Белия дом Тръмп често се сблъскваше с представители на Кох, които остро критикуваха търговската и твърдолинейната имиграционна политика на администрацията му.