Организацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп "Тръмп органайзейшън" беше глобена с 1,6 млн. долара в Ню Йорк за финансови и данъчни измами, съобщи главният прокурор на Манхатън в изявление, цитирано от Франс прес, Асошиейтед прес и БТА.

Наказанието бе наложено заради схема, при която водещите мениджърите на бившия президент са избягвали плащането на данъци върху за щедри придобивки на работното място. Съдебното решение е символичен удар за организацията, но едва ли ще я ощети много във финансов аспект, тъй като тя има активи за милиарди долари.

Глобата беше единственото наказание, което съдията можеше да наложи на "Организация Тръмп", чиято вина беше призната миналия месец за 17 данъчни престъпления, включително заговор и фалшифициране на бизнес документи. Сумата, наложена от съдия Хуан Мануел Мерчан, беше максималната, позволена от закона и се равнява на двойния размер на данъците, които малка група ръководители са избегнали да платят върху получените бонуси, включващи апартаменти без наем в сгради на Тръмп, луксозни автомобили и обучение в частни училища. Самият Тръмп не беше подсъдим и отрече да е знаел, че ръководителите му са избягвали незаконно данъци.

Организацията на Тръмп беше обвинена чрез дъщерните си дружества "Тръмп корп", на което беше наложена глоба в размер на 810 000 долара, и "Тръмп пейрол корп", на което беше наложена глоба в размер на 800 000 долара.

Това е първото наказателно дело за групата на бившия президент на САЩ (2017-2021 г.), която включва голф клубове, луксозни хотели и недвижими имоти. Организацията на Тръмп очаква тази година да се изправи пред още по-голям граждански процес по други обвинения за финансови измами.

Сред получавалите облаги, без да плащат данъци, е и бившият финансов директор на компанията Алън Уайселбърг, който е много близък до Доналд Тръмп, отбелязва АФП. Уайселбърг се призна за виновен по петнадесет обвинения и беше осъден във вторник по същото дело на пет месеца затвор и над два милиона долара глоба. След произнасянето на присъдата 75-годишният бизнесмен, който започва работа през 1973 г. като счетоводител на бащата на Доналд Тръмп, бе откаран към затвора на остров Райкърс, за да изтърпи наказанието си.