Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери днес, че единственият проблем на националната икономика е централната банка, предадоха световните агенции.

"Единственият проблем, който нашата икономика има, е УФР (Управлението за федерален резерв)", написа в Туитър Тръмп. Той се аргументира, че "(централните банкери) не усещат пазара, не разбират необходимите търговските войни" или силния долар, или дори спирането на работа от федералното правителство заради позицията на демократите против изграждането на стена по границата с Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп сравни американската централна банка с играч на голф, който има сила, но не може да вкара топката в дупката, защото не е способен да нанесе необходимия лек удар.

Междувременно борсовите индекси в САЩ продължават да се понижават днес въпреки усилията на администрацията на президента да спре този спад, отбелязва ДПА.

Промишленият индекс Дау Джоунс загуби до момента 1,3 процента, а по-широкообхватният Стандард енд Пуърс - 1,4 на сто.

Днес фондовите пазари в САЩ ще работят половин ден, а утре ще останат затворени на Коледа.

Вчера министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин шокира пазарите, като се обади отделно на ръководителите на шестте най-големи банки в страната. Както изглежда, целта му е била да ги успокои, че няма недостиг на ликвидност, въпреки че не се знае да има безпокойства по въпроса, отбелязва ДПА.

Мнучин проведе телефонните разговори след най-лошата седмица за американските фондови пазари от 2008 г. и на фона на частичното спиране на дейността на федералното правителство заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне милиарди долари за построяването на стена по границата с Мексико. Преди дни освен това се появиха съобщения, че президентът на САЩ е обсъдил възможността да уволни президента на УФР Джероум Пауел.

На 19 декември американската централна банка повиши лихвените проценти и понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година, припомня Франс прес.

Министърът на финансите на САЩ освен това ще проведе днес телеконференция на работната група за фондовите пазари, за да обсъди сегашната ситуация.