Бившият американски президент Доналд Тръмп обмисля възможността да оповести желанието си отново да бъде номиниран за президент от Републиканската партия и обсъжда възможни сценарии, тъй като иска да се възползва от победата, която се очаква републиканците да постигнат на междинните избори за Конгрес идния вторник, предаде Ройтерс, като се позова на трима негови съветници.

"Мисля, че той иска да участва в изборите и ако обяви намерението си преди Деня на благодарността, това ще му даде голямо предимство пред неговите опоненти", казва източник на информационната агенция, пожелал анонимност, цитиран от БТА.

Съществува обаче и възможността това да даде повод на потенциалните му съперници да се активизират.

Според запознат източник Тръмп възнамерява да обяви началото на кампанията по преизбирането си малко след вота във вторник и в момента проучва кой би го подкрепил.

Прогнозите на безпристрастни анализатори и резултатите от проучвания на общественото мнение сочат, че републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите и имат шансове да поемат контрол върху Сената. Това би им дало възможността през следващите две години да блокират законодателния дневен ред на президента Джо Байдън.

Електоралните надежди на демократите бяха попарени от притесненията на гласоподавателите от високата инфлация и в продължение на повече от година общественото одобрение за Байдън остана под 50 процента. Според проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, чиито резултати бяха публикувани неотдавна, подкрепата на Байдън е 40 процента.

От друга страна, след края на решаващия четиригодишен мандат на Тръмп и щурма на Капитолия, извършен от негови поддръжници в началото на миналата година, той също не успя да си възвърне популярността сред избирателите. В същото дипитване Тръмп получава подкрепата на едва 41 на сто от респондентите.

След Деня на благодарността на 24 ноември бившият президент ще разполага с две седмици, за да заяви дали ще поиска от Републиканската партия да бъде номиниран за президентските избори през 2024 г.