Белият дом заплаши да лиши шестима бивши представители на американското разузнаване и правоприлагащите органи от допуска им до класифицирана информация, включително директора на ЦРУ при управлението на Барак Обама - Джон Бренан, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че така президентът Доналд Тръмп обмисля удар по критиците на срещата му с Владимир Путин, предаде БТА.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че правителството на Тръмп разглежда също варианта да лиши от достъп до информация бившия директор на ФБР Джеймс Коми - изявен негов критик, уволнен миналата година.

Допускът до класифицирана информация може да загубят и бившият директор на Националното разузнаване Джеймс Клапър, бившият директор на Агенцията за национална сигурност Майкъл Хейдън, бившият съветник по националната сигурност в Белия дом Сюзан Райс и бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, добави Сандърс.

След срещата в Хелзински с Путин Тръмп показа, че вярва на опроверженията на Путин за руска намеса на американските избори през 2016 г. - въпреки заключенията на разузнаването на САЩ. Тогава Бренан определи изявлението на президента като истинска "държавна измяна", припомня Ройтерс.

"Да обвиняваш президента на САЩ в действия, представляващи държавна измяна, при положение че имаш най-високо ниво на допуск до класифицирана информация, при положение, че си човекът, който държи в ръцете си най-големите и съкровени тайни на страната и да излизаш и да отправяш неверни обвинения срещу президента на САЩ, той (президентът) смята, че това е нещо доста обезпокоително. Проучваме какви са възможностите", заяви Сандърс.

ЦРУ засега не е коментирало тази необичайна заплаха.

На въпрос дали Тръмп наказва тези хора заради критичното им отношение Сандърс отговори:

"Не, мисля, че в случая си съчинявате".

Междувременно изследване показа, че републиканските гласоподаватели одобряват преобладаващо Доналд Тръмп, дори след спорна среща с Путин. Данните от проучването на NBC / Wall Street Journal сочат, че 88% от републиканците одобряват работата му като президент. Одобрението към Тръмп като цяло обаче е сравнително ниско - сред всички регистрирани избиратели то е 45%.