Хидроксихлорокин & Азитромицин, взети заедно, имат реален шанс да бъдат една от най-големите промени в историята на медицината. FDA премести планини - Благодаря! Хората умират, движат се бързо, и Бог да благослови всички! Това написа днес в страницата си във Фейсбук американският президент Доналд Тръмп.

В същото време се разбра, че сътрудник на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс е дал положителна проба за новия коронавирус, съобщи говорителката на Пенс Кейти Милър, цитирана от Франс прес и БТА.

Тя съобщи, че канцеларията на Пенс е била уведомена снощи за положителния резултат на пробата и подчерта, че този сътрудник не е бил в близък контакт нито с Пенс, нито с президента Доналд Тръмп.

Майк Пенс беше поставен от Тръмп начело на работната група за борба с разпространението на коронавируса в САЩ.

Редица членове на непрякото обкръжение на Доналд Тръмп са поставени под карантина след установено заразяване. Президентът на САЩ отначало отказваше да бъде тестван, но на 14 март най-сетне заяви, че не е заразен.

По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" в САЩ са установени над 18 500 заразени от коронавируса, а починалите са най-малко 227 души.

Властите на щата Ню Йорк регистрираха през изтеклото денонощие 3254 нови случая на заразяване с коронавирус и общият брой болни от Ковид-19 там нарасна от 7102 на 10 356. Това заяви днес пред журналисти губернаторът Андрю Куомо, цитиран от ТАСС.

"В Ню Йорк има повече заразени с коронавируса, отколкото в който да е друг американски щат", подчерта той.

От общо 10 356 случая 6211 са в град Ню Йорк - най-големия мегаполис в САЩ.

"Вирусът се разпространява при висока плътност на населението", каза Куомо.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", чиито изчисления се базират на официална информация, новият вирус е причинил смъртта на най-малко 46 души в щата Ню Йорк, посочва агенцията.

Щатските власти търсят по целия свят крайно необходимите медицински материали и проучват къде в мегаполиса и предградията му могат да бъдат издигнати полеви болници, допълва АП.

Целта е капацитетът за болнично лечение бързо да се увеличи от около 50 000 до 75 000 легла, посочи Куомо. В щата вече са хоспитализирани 1600 души зарад Ковид-19.

Куомо съобщи, че властите на щата са отправили до законодателите, които го представляват в Конгреса, молба да внесат поправки в приетия закон за федерално подпомагане в контекста на коронавируса.

"Заради технически подробности в текста щат Ню Йорк няма право да получи такава подкрепа, а "това са над 6 милиарда долара, това са значителни средства", обясни губернаторът.

Същевременно губернаторът на Ню Джърси Фил Мърси подписа указ, нареждащ всички търговци на дребно, чиято дейност не е от първостепенно значение за всекидневието, да затворят магазините си, а почти всички жители на щата да останат по домовете си, информира Ройтерс.

Указът обхваща близо 9 милиона жители на щата с изключение на работещите в услуги от първостепенно значение като здравеопазването и хранителния сектор.

Забраняват се всички събирания, включително сватби и купони.

В САЩ са регистрирани до момента 19 624 случая на заразяване с новия вирус и най-малко 260 души са починали, сочат последни данни на университета "Джонс Хопкинс".