Доналд Тръмп и Републиканската партия съобщиха, че са събрали от дарители сумата от над 65,6 милиона долара през март. Това става, след като бившият президент на практика си осигури номинацията на републиканците за изборите през ноември и постави ново ръководство начело на партията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп и Националният комитет на Републиканската партия (НКРП) приключват месеца с 93,1 млн. долара в сметките на предизборната кампания, значително увеличение на постъпленията, което е важно в съревнованието с президента Джо Байдън и демократите, които имат преднина по този показател.

"Кампанията ни, в сътрудничество с НКРП, неотклонно и методично увеличава усилията си за привличане на парични дарения, а отчетът ни за март е свидетелство за широката подкрепа, с която президентът Тръмп се ползва сред избирателите от целия политически спектър", каза Сузи Уайлс, старши съветник в щаба на Тръмп. "Републиканците може и да не се ползват с преследващата единствено собствени интереси щедрост на елитите в Холивуд и Силициевата долина, но президентът Тръмп е горд, че може да разчита на даренията тъкмо на онези избиратели, които са гръбнакът на нашата страна, а това ще има своя положителен резултат, който ще се усети и сред републиканците, и на самите избори."

Байдън и Националният комитет на Демократическата партия (НКДП) не са представяли отчет за приходите от дарения за март, но от щаба им все пак посочиха, че през февруари са успели да привлекат 53 млн. долара и са завършили същия месец със 155 млн. долара по сметките на кампанията. Миналата седмица Байдън организира в Ню Йорк предизборна проява за набиране на средства за кампанията, в която участваха бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, като тогава от щаба на демократа заявиха, че събитието е генерирало рекордните за подобна политическа проява в САЩ 26 млн. долара.

Байдън е облагодетелстван от обстоятелството, че можеше да започне да събира средства за кампанията си още от самото ѝ начало, докато Тръмп първо трябваше да посвети усилията си на това да победи съперниците си за президентската номинация на Републиканската партия.

Междувременно съдът в Ню Йорк отказа да удовлетвори искането на Тръмп да отложи разглеждането по същество на делото срещу него за купуването на мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс, съобщиха агенциите.

Обвинението срещу милиардера по това дело е, че през 2016 г., месец преди победата си на президентските избори, той е платил на Даниълс сумата от 130 000 долара чрез адвоката си Майкъл Коен, за да я накара да не разгласява информация за интимна връзка между нея и Тръмп в периода 2006 - 2007 г.

Съдия Хуан Мерчан прие, че "ответникът е имал достатъчно възможности да се позове на претенцията си за имунитет срещу съдебно преследване като бивш президент много преди 7 март 2024 г.", когато беше внесено искането за отлагане на делото от адвокатите му.

Така съдебният процес ще тръгне по същество на 15 април.