Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и губернаторът на Флорида Рон Десантис се обърнаха към избиратели евангелисти, събрали се на две събития във Вашингтон. По този начин те се опитват да привлекат гласовете на избиратели от тази група, която вероятно ще играе ключова роля при определянето на това кой ще бъде номиниран от Републиканската партия за кандидат за президент за изборите през 2024 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Погледите бяха насочен към Десантис, който изостава от Тръмп в допитванията, направени в навечерието на републиканските президентски първични избори, с близо 40 процентни пункта.

И двамата кандидати говориха на две национални срещи, свикани от две организации, едната на така наречените "Загрижени жени на Америка", а другата на "Съвета за семейни изследвания". Това са две евангелистки застъпнически групи, които подкрепят закони, ограничаващи абортите. По време на събитието на "Съвета за семейни изследвания" Десантис напомни за разрешението, дадено на църквите в управлявания от него щат Флорида, да останат отворени по време на пандемията от COVID-19, предизвиквайки възгласи от публиката. "Ние защитихме нашите религиозни институции, когато толкова много щати грубо погазваха правата на хората да изповядват вярата си", каза той.

Той напомни и за закона на Флорида, който забранява абортите след изтичането на шест седмици от бременността - един от най-рестриктивните в страната.

Тръмп също засегна темата за абортите по време на събитието, като заяви, че подкрепя пълната им забрана с изключение на случаите на изнасилване, кръвосмешение или с цел спасяване на живота на майката - мнение, което беше прието хладно от множеството. Тръмп заяви, че по-рестриктивната позиция по отношение на абортите вреди на републиканците в изборите. "Те загубиха много избори и ние не можем да позволим това да се случи", каза той.

"Много политици, които са за живота, не знаят как да обсъждат правилно темата", добави бившият президент.

Дългогодишният председател на "Съвета за семейни изследвания" Тони Пъркинс, виден евангелски лидер, не подкрепи Тръмп по време на кампанията му през 2016 г. и все още не е подкрепил кандидат този път. Но представяйки Тръмп, той го похвали като "човек, който се бори за това, в което вярва", отбелязва Ройтерс.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос от четвъртък Тръмп има около 35 процентни пункта преднина пред Десантис сред евангелистите. Тези гласоподаватели подкрепят два пъти разведения Тръмп, въпреки че той рядко се позовава на Светото писание, говори с евангелски уклон и е изправен пред серия от обвинения, включващи и опити за отмяна на резултата от президентските избори през 2020 г. Много християнски активисти му отдават дължимото за това, че помогна да се сложи край на правото на аборт в цялата страна, като назначи трима консервативни съдии във Върховния съд на САЩ, който миналата година отмени знаковото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд".