Президентът на САЩ Доналд Тръмп и опонентът му демократ Джо Байдън отправиха рязко контрастиращи послания във вчерашните си предизборни прояви, съобщи Ройтерс.

Тръмп говори пред няколко хиляди застанали близо един до друг свои поддръжници на митинг на открито в Северна Каролина, един от щатите, където ще се решава изходът от президентските избори на 3 ноември.

Той заяви на проявата в град Лъмбъртън, че ще осигури бързо възстановяване от икономическите щети, причинени от мерките за борба с коронавируса, които са унищожили малкия бизнес и са оставили милиони хора без работа. И увери, че Америка е близо до справянето с вируса.

В същото време Байдън предупреди: "Предстои ни тежка зима, освен ако не променим курса".

Той говори пред свои поддръжници в пенсилванския град Бристол, слушащи речта му от колите си.

Снимка: AP/БТА

"Ние не действаме като онези кратуни там с микрофона. Хората на Тръмп. Става дума за малко благоприличие", каза Байдън по адрес на група привърженици на президента, които смутиха проявата му.

В Лъмбъртън пък Тръмп се подигра на митинга на Байдън, който каза, че е гледал по телевизията.

"Там имаше толкова малко коли. Беше толкова малка тълпа. Човек можеше да чуе колите: би-бииип".

Снимка: AP/БТА

Междувременно бившият американски президент Барак Обама обвини своя приемник Доналд Тръмп, че се е провалил тотално в управлението на кризата с Ковид-19, предаде Франс прес.

"Осем месеца след началото на тази пандемия новите случаи чупят още рекорди", каза той на предизборен митинг в Маями, организиран в подкрепа на кандидата на демократите за Белия дом Джо Байдън.

САЩ регистрираха вчера рекорден брой инфекции с новия коронавирус за втори пореден ден, показват данни на университета "Джонс Хопкинс". От 20,30 ч. в петък до 20,30 ч. в събота са регистрирани 88 973 случая, много над регистрираните предното денонощие 79 963 заразени. Малко над 900 са починалите за последните 24 часа. Най-тежка е ситуацията в северните щати и в Средния запад, а 35 от 50 щати отчитат увеличаване на броя на инфекциите.

По думите на Обама всеки президент е щял да се затрудни в борбата с тази пандемия, но настоящият стопанин на Белия дом се е провалил тотално.

"Доналд Тръмп няма да ни защити. Той не е способен дори да вземе елементарни предпазни мерки да защити себе си", каза Обама пред присъстващите на митинга, които слушаха речта му в своите автомобили. Тръмп се разболя преди 3 седмици от Ковид-19 и се наложи да бъде хоспитализиран.

"Ти ме избра два пъти, Флорида. Сега те моля да избереш Джо!", призова първият в историята чернокож президент на САЩ.