45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп бе арестуван за около 40 минути, след като бе доведен под засилена охрана в сградата на Наказателния съд в Манхатън, съобщиха световните агенции. Малко по-късно той влезе в съдебната зала, изслуша и пледира "невинен" по 34-те предявени му обвинения пред съдия Хуан Мърчан. Едно от тях е за фалшифициране на фирмени документи.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Около 20.30 часа българско време, заобиколен от агенти на Сикрет сървис, 76-годишният Тръмп влезе в съда, вдигнал юмрук. Той е първият президент в историята на САЩ, на когото бяха повдигнати обвинения, свързани с разследване за плащането на пари на порноактриса. Сторми Даниелс твърди, че Тръмп е купил мълчанието ѝ по лични въпроси по време на предизборната кампания за президентските избори през 2016 г.

Докато кортежът му пътуваше от Тръмп Тауър към Манхатън, бившият държавен глава написа пост в профила си в Truth Social.

"Насочвам се към Долен Манхатън, Съдебната палата. Изглежда толкова СЮРРЕАЛИСТНО - УАУ, ще МЕ АРЕСТУВАТ. Не мога да повярвам, че това се случва в Америка. Да направим Америка отново велика!"

Снимка: Скрийншот/Truth Social

Стотици негови поддръжници, но и много протестиращи са от часове пред сградата на съда. Хората свиркаха, викаха и издигаха плакати в подкрепа на републиканеца, който вече е обявил кандидатурата си за президент през 2024 г.

Отделени с барикади от тях, контрапротестиращите празнуваха повдигането на обвинение срещу бившия президент с плакати, на които пишеше "Затворете го!" - препратка към скандирането, чувано често по адрес на опонентката му Хилъри Клинтън по време на успешната му кандидатпрезидентска кампания през 2016 година.

Сничка: АР/БТА

Бившият президент бе въведен в съдебната зала в 21.30 часа българско време. На 15-ия етаж на сградата, където е залата, има само ограничен брой агенти от тайните служби, полицаи и журналисти. 

Снимка: АР/БТА

Само петима фотографи са получили достъп до съдебната зала, но не и видеооператори. Предявяването на обвиненията не се проточи, тъй като Доналд Тръмп и неговият правен екип вече са се запознали с обвинителния акт.

Снимка: АР/БТА

Макар все още да не е съобщено официално, най-вероятно на 45-ия държавен глава на САЩ са снети пръстови отпечатъци. Но процедурата не е обичайната и Тръмп не е окован с белезници, защото е бивш президент с охрана от тайните служби.

Снимка: БТА/АР

В съдебната зала обвинителният акт бе официално разпечатан и обвиненията бяха прочетени на глас.

След това Тръмп обяви, че е невинен по всички 34 обвинения.

Снимка: АР/БТА

В 22.25 часа бившият президент напусна съдебната зала и сградата на Наказателния съд в Манхатън без да говори пред събралите се журналисти. Адвокатите му Джо Такопина, Сюзън Нечълис и Тод Бланш пък са уточнили със съдията и служителите на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг дата за следващото му явяване в съда. Тя е 4 декември.

Обвиненията срещу Тръмп могат да доведат до 136 години затвор по закона на Ню Йорк, но реалната присъда, ако бъде признат за виновен, почти сигурно ще бъде много по-ниска, отбелязва Ройтерс.