Японският министър на правосъдието Масако Мори отново отхвърли критиките на бившия президент на Нисан Карлос Гон срещу японската наказателна система и каза, че иска той да се яви в японски съд, предадоха световните агенции и БТА.

"Искам той да се върне и да се изправи действително пред японското правосъдие, но той избяга, въпреки че не беше задържан, въпреки че можеше да вижда свободно адвокатите си", припомни Мори и каза,че бягството на Гон не може да бъде оправдано.

"Ако обвиняемият Гон има нещо да каже по неговото дело, нека да представи аргументите си открито пред японски съд и да даде конкретни доказателства. Надявам се искрено, че подсъдимият Гон ще положи всички възможни усилия, за да защити гледната си точка в рамките на една справедлива съдебна процедура в Япония и че ще дойде да го направи пред един японски съд", каза министърът. Тя допълни, че думите на Гон относно японската съдебна система са неверни и абсолютно недопустими и деформират представата на хората за нея.

Гон избяга от Япония, където очакваше процес за различни финансови злоупотреби, в Ливан. Вчера той даде пресконференция в Бейрут. На нея Гон заяви, че е бил обект на брутално отношение от прокурори в Токио, които са го разпитвали в продължение на осем часа на ден без присъствието на адвокат и които са се опитали да измъкнат самопризнания от него. Той определи обвиненията срещу него като неоснователни.

Малко след тази пресконференция в интервю пред френска телевизия Гон каза, че би искал делото му да се гледа във Франция и че може би ще пътува дотам, ако знае, че няма да има проблеми на границата.

"Ако имах гаранции, че няма да има проблеми на границата, бих могъл да отида във Франция, в Бразилия", каза Гон пред телевизия Те Еф 1.

Ливан, Бразилия и Франция са страни, които не екстрадират гражданите си, а Гон има гражданство и на трите страни.