Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на официална визита в Казахстан, за да проведе разговори с държавния глава Касим-Жомарт Токаев и да участва във форум за регионално сътрудничество, съобщиха от Кремъл. 

Путин пристигна в Астана по покана на казахстанския лидер, който лично го посрещна на пистата.

Както поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, по време на разговорите двете страни планират "да си сверят часовниците" по редица въпроси, включително двустранните инвестиции и сътрудничеството в редица области, предаде РИА Новости. 

Според пресслужбата на руския лидер, първо Путин и Токаев ще проведат среща на четири очи, след което ще последват "всеобхватни руско-казахстански преговори". Ще бъдат подписвани редица документи, след което двамата президенти ще направят съвместно изявление пред медиите. Предвиден е и официален прием от името на президента на Казахстан в чест на руския гост.

Според руските медии газът и мирният атом ще са в центъра на дискусиите между Путин и Токаев.

Пред репортери вчера министърът на енергетиката на централноазиатската страна Алмасадам Саткалиев заяви, че казахстанските власти все още не планират да купуват газ от Руската федерация за покриване на собствените си нужди. По думите му Астана обмисля възможността да достави най-малко 800 милиона кубически метра газ до края на годината транзит от Русия за Узбекистан.

От своя страна Владимир Путин посочи в интервю за в. "Казахстанская Газета", публикувано и на официалната страница на Кремъл, че Русия е готова да съдейства на Казахстан "за газификацията на неговите северни и източни региони в съответствие с Пътната карта за сътрудничество в газовия сектор, подписана от "Газпром" и правителството на Казахстан на 18 януари тази година".

Руският лидер отбеляза също, че Москва и Астана са изправени пред уверено бъдеще, независимо от ситуацията в света.