Американското приложение за запознанства "Тиндър" (Tinder) и други платформи, управлявани от компанията "Мач груп" (Match Group) се оттеглят от Русия, посочвайки като причина опасения за нарушения на човешките права, предаде ДПА.

"Ангажирани сме със защитата на човешките права. Марките ни вземат мерки да ограничат достъпа до услугите им в Русия", посочи в изявление "Мач груп".

Групата, сред чиито платформи са и "Хиндж" (Hinge) и "ОкКюпид" (OkCupid), планира да се оттегли от Русия до 30 юни.

Решението на "Мач груп" е взето сравнително късно спрямо други марки, които започнаха да напускат руския пазар след инвазията на Москва в Украйна преди близо година.

"Не е добре за надеждна марка да продължава дейността си в нация, където държавният глава е обвинен от Международния наказателен съд", каза изпълнителният директор на "Мач груп" Джеф Пъркинс.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Путин за предполагаеми военни престъпления в Украйна. В него се казва, че той е отговорен за военни престъпления по време на войната в Украйна, което включва незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия.