Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от беларуската опозиция, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Присъдата от 11 години лишаване от свобода на Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията срещу президента Александър Лукашенко, ознаменува смазването на съпротивата срещу режима. Другият подсъдим, адвокатът Максим Знак, получи присъда от 10 години затвор.

Съобщенията за присъдите бяха публикувани от пресслужбата на Виктор Бабарико, друг намиращ се в затвора опозиционен лидер, за когото те работеха.

Двамата бяха обвинени в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност".

Процесът срещу тях започна в началото на миналия месец и се проведе при закрити врата.

Колесникова помагаше за координацията на продължилите с месеци протести на опозицията, започнали след изборите през август 2020 година. Тя се противопостави на опитите на властите да я накарат да напусне страната. Когато служители на беларуската служба за сигурност я отведоха до границата с Украйна, тя разкъса паспорта си и се върна в Беларус, за да бъде арестувана.

39-годишната жена беше арестувана през септември миналата година.

Снимки от процеса, публикувани в Телеграм, показват как Колесникова, намираща се в стъклената клетка на обвиняемите, се усмихва на присъстващите в съдебната зала и е оформила сърце с ръцете си, на които са поставени белезници. Този жест беше един от символите на протестите.

Международната общност разкритикува процеса срещу опозиционерката. И германското правителство настоя многократно тя да бъде освободена, отбеляза Дойче веле. Години наред Мария Колесникова е работила като културен мениджър в Щутгарт.