Най-малко 500 украински деца са убити досега след нахлуването на Русия в Украйна, което Москва започна преди повече от 17 месеца, предаде ДПА, като се позова на изявление, направено днес от генералната прокуратура в Киев.

Още 1100 украински деца са получили наранявания от различна степен, се казва в изявлението на прокуратурата. Според нея действителният брой вероятно ще бъде по-висок, тъй като украинските власти продължават да разследват жертвите в зоната на военните действия и в освободените от Украйна територии, както и в регионите, окупирани от руските войски.

Повече от 19 000 украински деца са депортирани, а няколкостотин вече са върнати.

Броят на убитите и ранените деца е най-голям в източните области Донецк и Харков, разположени близо до фронтовата линия, следвани от региона на столицата Киев и град Херсон в Южна Украйна.

Според прокуратурата съвсем наскоро при ракетен удар в Западна Украйна в петък тази седмица е загинало 8-годишно украинско момче. Ръководителят на областната администрация Светлана Онишчук каза, че детето е откарано в болница в критично състояние.

"Лекарите направиха всичко възможно, но за съжаление не беше възможно да спасим живота на детето. Моите съболезнования на семейството!", добави тя във видео, качено в "Телеграм".

Онишчук напомни също на населението, че трябва да потърси укритие в случай на въздушна тревога.

"Където и да живеете, грижете се за своята безопасност и за безопасността на близките си", каза тя.

Съдебната система на Украйна регистрира цивилните жертви във войната, започната от Русия през февруари миналата година, и събира доказателства, които потенциално могат да бъдат използвани в съдебни процеси за подвеждане под отговорност на руски военнослужещи за военни престъпления.

Преди два дни, на 11 август австрийската асоциация "SOS Детски селища" съобщи, че общо 385 отведени в Русия украински деца са били върнати досега на техните семейства.

84 от тези 385 са върнати с помощта на организацията и нейните партньорски организации.

"Често самите деца са тези, които призовават за помощ, например чрез социалните мрежи, а понякога жителите на окупираните райони ни дават насоки", посочи в изявление преди няколко дни базираната в Инсбрук организация.

Международният наказателен съд (МНС) издаде през март заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин за военното престъпление "незаконно депортиране" на деца, посочва АФП. Според официалните данни на Киев става въпрос за повече 19 000 деца.