Редица световни лидери обявиха края на "халифата" на "Ислямска държава" (известна като ИД, ИДИЛ, Даеш). Това направиха руският президент Владимир Путин, американският Доналд Тръмп (малко по-предпазливо), иранският Хасан Рохани.

"Разбира се, на места все още може да има отделни огнища на съпротива, но като цяло бойната работа на този етап и на тази територия приключи. Приключи, повтарям, с победа и пълен разгром на терористите", подчерта неотдавна Путин, който посети руските бази в Сирия и нареди изтеглянето на руските военни от страната.

Агенциите многократно цитираха споменаваните доскоро 96%, отвоювани от  "Ислямска държава" територии в Ирак и Сирия, които те заграбиха при светкавичната си офанзива през 2014 г.

Джихадистката сунитска организация обаче все още има териториално присъствие в Либия и други страни, а много правителства очакват тя да продължи да бъде заплаха дори след края на обявения от нея самозван халифат.

Стига ли военният разгром - категорично не

Повечето експерти правят мрачна прогноза, че ИДИЛ може да се възстанови в близко бъдеще, продължавайки да поддържа в цял свят мрежи от симпатизанти и активисти, разпалвани от крайната жестокост на джихада (разбиран от тях като доктрина, призоваваща вярващите на борба с враговете на религията им, ако се налага и със саможертва).

Томас Маккейб, бивш анализатор и антитерорист, работил за ВВС на САЩ, е категоричен: разрушаването на халифата е знакова победа, но все пак не окончателна. Той смята, че световната джихадистка съпротива ще продължи.

Националният координатор на разузнаването на САЩ Дан Коутс отбеляза преди няколко месеца пред комисия от Сената, че "освен Ирак и Сирия, ИД се стреми да подсигурява взаимовръзка между своите клонове и мрежи по света и да допълва действията им със свои стратегически разработки", цитира го наскоро АФП.

ИДИЛ ще успее лесно да запази високоефективни нелегални структури и действащ пропаганден апарат, способен да вдъхнови джихадисти от цял свят, добавят специалистите.

"Загубата на територии в Ирак и Сирия може би дори ще насърчи още повече вълци единаци да минат към действия в Европа и САЩ, за да покажат, че са решени и способни да нанасят удари".
Това пък предрекоха през септември в статия, озаглавена "ИД след халифата", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа".

Партизанска борба

Воини на "Ислямска държава" могат да се появят навсякъде, а фактите говорят сами. Директорът на Европол Роб Уейнрайт каза преди дни в София, че тази година сме преживели 25 терористични нападения в Европа.

Виж хронологията на ужаса >>

Всеки ден се съобщава за осуетени атентати в различни страни - за спецакции, за арестувани за участие в терористични заговори, за конфискувани големи количества експлозиви, автомати и екстремистка литература.

Станахме свидетели и на публично обявяване на най-високо ниво на осуетен зловещ заговор в Русия с разузнавателна помощ от САЩ.

Но колко успяват да се изплъзнат? Никой няма отговор на въпроса, докато не стане късно...

Заплахите не спират

Последният (засега) епизод се нарича Ерусалим. "Ислямска държава" заплаши да извърши нападения в САЩ като отмъщение за решението на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Посланието на джихадистите бе красноречиво: "Чакайте ни". То бе публикувано в социалната мрежа Телеграм. В него терористите заявяват, че ще извършат атаки, и показват снимки на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк, както и кадър, на която се виждат жилетка с експлозиви и детонатор.

"Ще проведем още операции на ваша земя, до последния час и ще ви изгорим с пламъците на война, която вие започнахте в Ирак, Йемен, Либия, Сирия и Афганистан. Само почакайте. Признаването от страна на вашето куче Тръмп на Ерусалим за столица на Израел ще ни накара да признаем експлозивите за столица на вашата страна", се казва в посланието.

Виртуалният халифат 

„Ислямска държава“ губи в Сирия и Ирак, но нейни пропагандатори продължават да набират нови членове и да вдъхновяват за тероризъм.

Това става в интернет.

"В момента имаме голям проблем с нескрития интернет - изключително лесен е достъпът до буквално десетки хиляди видеа, водещи към радикализация", предупреди неотдавна Хани Фарид, преподавател по компютърни науки в Дартмутския колеж и съветник в организацията Проект за борба срещу екстремизма ( Counter Extremism Project) във Вашингтон, цитиран от Voice of America.

Циркулацията на такова медийно съдържание и лесният достъп до социални медии е знак, че виртуалният халифат ще продължи да вирее в киберпространството, категоричен е експертът.

Мерките за ограничаване на киберпространството за терористични дейности може да се окажат полезни, но те няма как да попречат на терористичните групировки да разпространяват пропагандни материали онлайн, твърдят експертите.

Един пример:

Миналия месец около 800 училищни сайта на територията на САЩ бяха атакувани от хакери, симпатизанти на "Ислямска държава". В продължение на часове потребителите бяха пренасочвани към пропагандно съдържание с видеа на групировката и снимки на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин...