Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че обвиненията срещу Русия, че е основната заплаха за световната общност, отправени от британския министър-председател Тереза Мей, са безотговорни и неоснователни, предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

„В Москва обърнахме внимание на заявленията на Тереза Мей по отношение на Русия, прозвучали по време на банкет у лорд-кмета на Лондонското Сити на 13 ноември.

Този път нашата страна на скалата „заплаха за световната общност“ вече не се поставя на същото равнище като другите предизвикателства, а на първо място“, заяви Захарова.

„Наборът на тези не е нов, но главното нещо, което ги обединява е безотговорния и неоснователен характер на повдигнатите по отношение на Русия обвинения“, подчерта тя.

Подобни нападки срещу Русия са опит за отвличане на общественото внимание от проблемите у дома, заяви говорителката на руското външно министерство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мария Захарова каза, че думите на британския премиер звучат особено "цинично" при положение, че британските действия в Ирак и Либия "причиниха страдание на милиони и дестабилизираха цели региони".

Великобритания е изправена пред трудности след решението да напусне ЕС и "Русия бе избрана да бъде външният враг, необходим за отклоняване на общественото внимание", отбеляза Захарова.