Израелската армия днес даде нов срок на цивилните палестинци в северната част на Газа да се евакуират на юг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Цивилните могат да напуснат района между 10 ч. сутринта (07:00 ч. по Гринуич) и 13 ч. следобед по определен маршрут, се посочва в изявление на израелската армия, разпространено на арабски език в социалната мрежа "Екс".

Израелските сили за отбрана уверяват палестинците, че в този времеви период няма да атакуват въпросния маршрут.

През последните дни се появиха съобщения, че палестинската ислямистка групировка "Хамас" възпрепятства евакуацията на цивилни от северната част на Газа. Израел многократно е обвинявал "Хамас", че злоупотребява палестинското население, използвайки го като жив щит, отбелязва Ройтерс.

Според израелската армия стотици хиляди палестинци вече са се преместили в южната част анклава.

Снимка: БТА/АР

ООН разкритикува разпореждането на Израел за евакуация от района, в който живеят около 1 100 000 души и предупреди, че това ще доведе до хуманитарна катастрофа. Според източници от палестинското министерство на здравеопазването от тази сутрин броят на убитите палестинци в ивицата Газа и на Западния бряг е достигнал 2383, а ранените са 10 814, предаде Ройтерс

Убитите в ивицата Газа са 2329, а са ранените възлизат на 9042, заяви палестинското здравно ведомство във "Фейсбук".

Снимка: БТА/АР

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" изстреля хиляди ракети към Израел, а стотици нейни бойци пробиха граничната отбрана в безпрецедентна атака миналия уикенд, при която загинаха повече от 1300 души. В отговор Израел започна ответни въздушни удари по крайбрежния анклав и все повече признаци сочат, че предстои сухопътна офанзива, припомня Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

За последната седмица бяха убити повече палестинци, отколкото по време на войната в Газа през 2014 г., когато за 50 дни в палестинския анклав загинаха 2250 души. Тогава бяха убити и 66 израелски военнослужещи и петима цивилни, обобщава Ройтерс.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси вчера съобщи, че болниците в Газа ще могат да поддържат дейността си само още два дни, в зависимост от наличните запаси от гориво, допълва ТАСС. "Всички болници в Газа разполагат с гориво за 48 часа за резервни генератори. Прекратяването на работата на генераторите незабавно би изложило на риск живота на хиляди пациенти", се казва изявлението на ООН.

Снимка: БТА/АР

"Вече четири поредни дни в Газа няма електричество", което поставя жизненоважни области като здравеопазването и водоснабдяването "на ръба на колапса", допълва службата.

Освен това в изявлението се посочва, че пропускателният пункт Рафах с Египет остава "затворен за движение на хора и стоки", въпреки съобщенията в медиите, че Египет, Израел, Катар и САЩ предварително са се договорили пунктът да бъде отворен на 14 октомври.

Снимка: БТА/АР