Китайската трансфузионна техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавирус се оказа ефективна при лечение на заразените пациенти. Това съобщи агенция Синхуа, като се позова на местни лекари.

За ефективността на новото лечение беше съобщено на пресконференция от ръководителя на болницата в Ухан. Както обясниха експерти, в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса.

Междувременно властите в Германия съобщиха, че вече има първи оздравял в страната, но не чрез този метод.

Китай успокои света, че няма разрастване на заразата от Ухан, въпреки завишените данни. От Пекин потвърдиха, че скокът в броя на загиналите и заразените е заради нова методика на преброяване.

Но реалната ситуация не се е влошила и властите вярват, че ще може да бъде овладяна без болестта да тръгне масово по света.

Вчера, на 13 февруари, в Китай са починали 121 души, заразени от коронавируса. Новите регистрирани случаи са около 5 хиляди. Тези цифри са подобни на данните от предишните дни.

Извънреден съвет на ЕС се състоя вчера заради коронавируса. Министрите на здравеопазването обсъждаха как да се спре разпространението на заразата в Европа.

Основания за притеснения в ЕС от коронавируса няма. Това беше изводът на всички здравни министри от ЕС . Случаите в Европа са 46, като в тях влизат и случаите във Великобритания. Няма опасност от епидемия, няма опасност заразата да се разрасне. Всички тези случаи са под наблюдение, под карантина.

Министрите се събраха по-скоро, за да координират действията си. Засега няма да се предприемат и някакви специални действия, защото те смятат, че такива не са необходими.

Те смятат заедно по-активно да координират контрола по границите, контрола на всички хора, които пристигат от Китай. Също така Европейската комисия може да помага на всички държави членки при недостиг на медицинско облекло, на маски и т.н. Тя може да прави съвместни европейски обществени поръчки. Но засега никоя от държавите не е докладвала за недостиг на лекарства и или защитни облекла. От две седмици действа и европейският механизъм за гражданска защита - това означава, че в Брюксел има център, който действа нонстоп за координация на информацията от всички държави членки. Ако някоя от тях има нужда от нещо, може да се обърне към този център. Бяха организирани и полети с европейско съфинансиране за извеждане на европейски граждани от засегната китайска провинция.

Засега това са мерките, които се обсъждат в Брюксел, плюс разбира се, откриването на лекарство или ваксина, но това няма да стане толкова бързо. Смята се, че в следващата година и половина едва ли ще бъде намерено ефективно лекарство или ваксина.

Италия е единствената държава, ограничила полетите от и за Китай, но всички останали държави не са склонни да предприемат толкова строги мерки. Лайтмотивът на вчерашната среща беше "Вирусите не познават граници", но все пак повече информация по границите е достатъчна - такава е общата европейска позиция, засега ограничавания на пътуванията, на полетите не се очаква и няма да има.

Най-голямото притеснение на срещата беше, ако Китай спре износа на лекарства и износа на суровини за лекарства, очаквано притеснение, тъй като Европейският фармацевтичен съюз е зависим от китайския износ. Очакванията са, че дори това да стане, Европа има лекарства за няколко седмици. Няма основания за притеснения. Но все пак европейските министри мислят дали не е време Европа да стане по-независима в производството на лекарства, на медицински материали, на защитни облекла и маски. Европейската агенция за лекарства в Амстердам наблюдава пазара, ако се стигне до криза, всички държави ще бъдат уведомени.

Междувременно круизен кораб предизвика паника за коронавирус в Сидни. Плавателният съд пристигна в града с новината, че на борда има болни хора. Корабът беше насочен към отдалечен кей, а властите казаха, че проверяват за заразата.

Според собствениците на луксозния плавателен съд- паниката била излишна. На борда имало отделни случаи на стомашно-чревна инфекция, което не било свързано с вируса.