Известната като "иконата на немската партия Левите" Сара Вагенкнехт сбъдна носещите се от доста време слухове и коментари, че възнамерява да създаде нова политическа формация с цел да събере гласовете на недоволните в Германия, които съвсем не са малко. Днес в Берлин бившата ръководителка на парламентарната група Левите и още девет верни членове обявиха тази сутрин напускането си партията. Девет от десетте бивши членове са настоящи членове на парламентарната група.

"Напускаме без обида и отнасяме със себе си хубави спомени", казва Амира Мохамед Али, която все още е председател на парламентарната група и доверено лице на Вагенкнехт. Левицата дълго време е била политически дом за всички депутати, но сега напускането ѝ е "необходима и важна стъпка", казва тя, като обвини ръководството на партията около Янина Вислер и Мартин Ширдеван, че е довело Левицата до неактуалност. Сега предстои създаването на нова лява партия, която да коригира този курс.

За Левите маневрата сега означава масово разцепление. В резултат на това парламентарната група на левицата ще се свие от 38 на само 29 членове и ще загуби статута си на парламентарна група. В бъдеще Левицата ще има по-малко права в парламента и ще получава по-малко средства от администрацията на Бундестага. Повече от 100 служители на парламентарната група вероятно ще загубят работата си.

Вагенкнехт и нейните последователи обаче искат да запазят мандата си за момента, въпреки че напускат партията. Според Вагенкнехт има смисъл " парламентарната група да се запази за момента".

Вагенкнехт обвини управлавящата "светофарната коалиция", че води политика срещу гражданите на страната. Тя заяви, че икономиката е в застой, железопътните линии са разрушени, а пенсиите са твърде ниски. "Тази политика не трябва да продължава", каза тя. 54-годишната Вагенкнехт разкритикува не само социалната и икономическата политика на "светофара", но и "слепия, безразборен екоактивизъм". Нейната нова партия възнамерява да отстоява "разума и справедливостта". Вагенкнехт помоли хората в страната за дарения, за да основе партията. Тези, които искат "разумът да влезе в нашата страна", трябва да ѝ дадат "тласък на доверие".

Първоначално работата ще се извършва чрез наскоро създаденото сдружение BSW - акронимът означава "Bündnis Sahra Wagenknecht" ("Алианс Сара Вагенкнехт). След това, в началото на следващата година, ще бъде създадена партия с друго име. Вече споменатата Амира Мохамед Али беше представена като председател на сдружението.

Лагерът на Вагенкнехт от години е в противоречие с ръководството на партията около лидера на Лявата партия Янина Вислер относно посоката на развитие на партията. Вагенкнехт критикуваше твърде силното фокусиране върху въпросите на климата и идентичността. Вислер, от друга страна, обвини бившата партийна икона, че не се придържа към партийната линия и се опитва да прави компромиси.

"Решихме да основем нова партия, защото сме убедени, че нещата не могат да продължат така, както са в момента, в противен случай вероятно няма да разпознаем страната си след десет години", заяви Вагенкнехт. Тя разкритикува икономическите санкции срещу Русия и заяви, че това отрязва Германия от евтина енергия, въпреки че в момента няма алтернативи. "Външната политика на вдигнатия показалец ни изолира", каза тя.

Вагенкнехт също така нарече ивицата Газа "затвор под открито небе", но заяви, че Израел има право да се защитава от нападенията на Хамас.

Тя се обяви и срещу "нерегламентираната имиграция", която натоварва прекомерно общините например. Това е безотговорно. Миграцията не е решение на проблема с бедността в света, смята тя. Вагенкнехт се оплака и от "сляп екоактивизъм". Най-важният принос, който Германия би могла да даде срещу изменението на климата, е развитието на бъдещите технологии.

Обявената от Сара Вагенкнехт партия може да промени германския партиен пейзаж. Според проучванията почти половината германци вече не смеят да изкажат собственото си мнение, каза Вагенкнехт. Тя отхвърли факта, че нейните изказвания понякога приличат на тези на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Създадено е сдружение иска да участва, наред с другото, в европейските избори през 2024 г. и в изборите в източните германски провинции.