Министерството на отбраната на Тайван съобщи днес, че е засякло 103 китайски бойни самолета около острова в рамките на 24 часа, което е необичайно голям брой и беше определен от ведомството като "пик от известно време насам", предаде Франс прес.

"Сто и три самолета на Народоосвободителна армия и 9 кораба на военноморския флот на Народоосвободителна армия бяха засечени около Тайван между вчерашния ден и тази сутрин", се казва в изявление на министерството, цитирано от БТА.

Тайванското министерството на отбраната призова Китай да спре "деструктивните и едностранни действия", като предупреди, че подобни заплахи могат да доведат до рязко изостряне на напрежението в Тайванския проток, посочва Ройтерс.

През последните месеци Китай засилва военния си натиск върху Тайван, а нарушаването на въздушното й пространство е често явление - Пекин смята това за своя територия, въпреки че никога не я е контролирала.

Само преди няколко дни Китай представи план за задълбочаване на интеграцията между крайбрежната провинция Фудзиен и Тайван, като изтъкна ползите от по-тясното сътрудничество между тях и същевременно изпрати военни кораби около острова за демонстрация на военна мощ, съобщи Си Ен Ен.

Директивата, издадена съвместно от Централния комитет на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет, обещава да превърне Фудзиен в "демонстрационна зона" за интегрирано развитие с Тайван и в "първи дом" за тайванските жители и предприятия, които се установяват в Китай.

Документът, който китайски експерти, цитирани в държавните медии, определят като "план" за бъдещото развитие на Тайван, се появява в деликатен момент в отношенията между двете страни, тъй като Тайван се подготвя за президентските избори през януари.