Тайванското министерство на отбраната съобщи, че тази сутрин е засякло 15 самолета на китайските военновъздушни сили, включително изтребители и безпилотни самолети, които навлезли в зоната за въздушна отбрана на Тайван, придружавайки китайски военни кораби, които извършвали "патрули за бойна готовност" и учения, предаде Ройтерс.

През последните четири години Тайван, който Китай смята за част от своята територия, многократно се е оплаквал от китайската военна дейност около острова, отбелязват БТА и Ройтерс.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан ще се срещне с китайския външен министър Ван И на 27 октомври, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Срещата е "в съответствие с ангажиментите на двете страни да поддържат този стратегически канал за комуникация", заяви Белият дом.

Очаква се и президентът Джо Байдън да разговаря с Ван И, според двама американски служители, запознати с планирането на посещението. Белият дом отказа да коментира тази информация.

Не е ясно колко съществено ще бъде тяхното общуване, но дори и неофициална размяна на поздрави би представлявала контактът на най-високо ниво на Байдън със служител от китайското правителство, откакто американският президент се срещна за кратко в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Делхи с втория човек след китайския президент Си Цзинпин, премиера Ли Цян, посочва Ройтерс.