Проблемите в съюза между Русия и Иран се увеличават. Техеран отговори доста рязко на призива на Москва да изведе от Сирия своя военен контингент, напомняйки, че е в тази страна по официална покана на Дамаск.

Според коментарите на експерти, искането на Москва е свързано с постигната договореност със САЩ за разпределяне зоните на влияние в следвоенна Сирия. Присъствието на Иран ограничава разпределението на зоните между двете държави и това е повод за искането на Русия.

"Никой не може да накара Иран да направи каквото и да е, ако не иска", казва по този повод официалният говорител на иранското Министерство на външните работи Бахрам Касеми. Той припомни, че в Сирия се намират "военни съветници", а не редовни военни части.

Миналата седмица след срещата на Башар Асад и Владимир Путин в Сочи, руският президент поиска изтеглянето на всички въоръжени сили от сирийска територия. По-късно руски високопоставен съветник на Путин обясни, че призивът е към всички чужди войски, включително тези на Турция, Иран, Хизбула и САЩ. Ливанското проиранско движение Хизбула също отказа да напусне Сирия, като дори използва Башар Асад, който съобщи, че иска те да останат в страната.

Експерти смятат, че Русия може да използва за натиск срещу Техеран Израел, след като разреши ударите на израелските ВВС срещу обекти на иранските сили в Сирия. Но каквото и да стане, Иран ще остане в Сирия, независимо дали с военни съветници или групировки, които финансира и подкрепя. Вероятно и части от "Корпуса на стражите на ислямската революция" няма да напуснат тази територия.