Близо две трети от болниците в Газа са спрели да работят в условията на разрастващата се мащабна вълна от смъртоносни въздушни удари на Израел по територията на ивицата, обяви днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Асошиейтед прес.

46 от общо 72 болнични заведения в анклава, в това число 12 от 35-те клиники, са преустановили дейността си, уточни СЗО. Палестински здравни служители казват, че липсата на електрозахранване и гориво за генераторите вследствие на израелската блокада, както и щетите, нанесени при въздушните нападения, са довели до затварянето на много болници. Здравните служби в Газа информират, че над 700 души са убити от израелските въздушни удари през изминалото денонощие. Най-малко 5791 палестинци са били убити при израелските удари по Газа от 7 октомври насам, включително 2360 деца, се казва в разпространено днес изявление на палестинското здравно министерство, предаде Ройтерс. 

В същото време агенции на ООН настоятелно призоваха днес достигането на хуманитарната помощ до Газа да не бъде възпрепятствано, заявявайки десетки пъти, че настоящите доставки са крайно необходими на палестинското население на анклава, предаде Ройтерс.

Новинарската агенция посочва, че призивите на организациите на ООН стават все по-отчаяни, откакто Израел наложи пълна блокада на крайбрежната ивица и започна бомбардировки, за да изкорени радикалното палестинско движение "Хамас", чиито бойци убиха мирни граждани в южната част на страната при кръвопролитното си нахлуване на 7 октомври сутринта.

Снимка: БТА/АР

Камиони с хуманитарни помощи започнаха да влизат от Египет в ивицата Газа в неделя след ускорени дипломатически усилия, но според агенциите на ООН допуснатите превозни средства далеч не са достатъчни. Половината от населяващите анклава 2,3 милиона души в момента няма къде да живеят, много от тях са ранени, а храната и чистата вода не достигат.

"Потокът с помощи откъм Египет, който бе възобновен в края на миналата седмица, е капка в океана в сравнение с това, което е нужно", заяви Джереми Лорънс, говорител на кабинета на върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

"Нуждата от гориво е спешна", заяви Тамара Алрифай, говорителка на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA). Браян Ландър, заместник-директор по спешната помощ към Световната програма по прехраната (СПП), заяви, че преди избухването на настоящия конфликт за нуждите на населението в ивицата Газа е трябвало да бъде доставяна помощ в 465 камиона дневно. "Сега виждаме, че минават най-много по двадесет камиона на ден", отбелязва той.

"Все още не можем да достигнем до болниците в северната част на ивицата Газа. Молим коленопреклонно за трайна, мащабна и защитена хуманитарна акция", посочва Рик Бренан, директор на регионалната служба за спешна помощ за Близкия изток към СЗО, цитиран също от Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

Агенцията се позовава и на лекари в ивицата Газа, според които постъпващи пациенти показват симптоми на болести вследствие на пренаселването на малки площи и лошите хигиенни условия. Това е резултат от разселването на повече от 1,4 милиони жители на анклава, които спят във временни убежища под заплахата на постоянните израелски бомбардировки.

"Струпването на цивилни прави много училища, използвани за подслон на останали без дом хора, в основни огнища на разпространение на болести", казва Нахед Абу Таема, общопрактикуващ лекар в болницата "Насер" в Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа.

В телефонен разговор днес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския си колега Владимир Путин бе обсъдена ескалацията на конфликта между Израел и палестинците и хуманитарната криза в региона, съобщи Дирекцията по комуникации към турското президентство в акаунта си в социалната мрежа Екс.

Ердоган изтъкна, че конфликтът се обостря, което води до постоянно нарастване на броя на цивилните жертви в ивицата Газа. Президентът на Турция подчерта, че Анкара ще продължи да полага всякакви усилия за осигуряване на спокойствие в региона.

Турският лидер посочи още, че "мълчанието на Запада е довело до хуманитарна криза с безпрецедентни размери в Газа".