Защитничката на правата на транссексуалните Роуз Монтоя вече не е добре дошла на събитията в Белия дом, след като публикува в социалните мрежи видеоклип, в който тя и още двама души са топлес за известно време по време на съботното честване на Месеца на гордостта на Южната морава на Белия дом, предаде Асошиейтед прес. 

"Поведението беше просто неприемливо. Беше несправедливо спрямо стотиците участници, които бяха дошли да отпразнуват своите семейства", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от БТА. 

По време на брифинга в Белия дом тя добави: "Лицата от видеото със сигурност няма да бъдат канени на бъдещи събития." Говорителката на Белия дом заяви, че демонстрацията на голи гърди "не е нещо нормално, което се е случвало при тази администрация". 

Президентът Джо Байдън беше домакин на събитието, за да покаже подкрепата на администрацията за ЛГБТ+ общността. Напоследък някои републикански лидери на щатско ниво настояват да се ограничат драг шоутата и да се ограничат възможностите за младежите, които искат да променят пола си. 

Байдън заяви в събота, че има послание за цялата общност, но най-вече за транссексуалните деца: "Вие сте обичани. Вие сте чути. Вие сте разбрани." 

Части от речта му се появиха във видеоклип, публикуван в социалните мрежи от Монтоя, чиято биография в Инстаграм я определя като педагог, модел и актьор. 

Монтоя защити публикацията си в Инстаграм и Туитър, като заяви, че "да се снимаш топлес във Вашингтон е законно и напълно подкрепям движението за освобождаване на зърната". Тя заяви, че критиките към топлес облеклото ѝ потвърждават, че всъщност е жена, тъй като един мъж не би се сблъскал с подобен отпор. Тя каза, че е имала "нулево намерение да се опитва да бъде вулгарна по какъвто и да е начин", като добави, че е покрила зърната на гърдите си с ръце във видеото "просто за да играе на сигурно".