Телевизионните кадри на зрители без маски на Световното първенство по футбол разгневиха китайските граждани, които все още са подложени на стриктната здравна политика на Пекин за "нулев COVID", докато останалият свят вече живее с вируса, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Някои хора присъстват на живо на мачовете от Световното и не носят маски, а други са затворени вкъщи от цял месец, а в самия град - от два, без да могат да го напуснат", написа жител на провинция Гуандун във Вейбо - китайския еквивалент на Туитър.

"Кой ми открадна живота? Няма да коментирам", добави потребителят на фона на недоволството от стриктните мерки на китайските власти за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Страната, в която най-напред беше регистриран вируса през 2019 г., е последната голяма икономика в света, която все още се опитва да ограничи разпространението му чрез затваряне на градове или квартали и бързи тестове на милиони жители.

Въпреки тези опити днешните случаи са 29 157, което е по-малко в сравнение с други държави, но се доближава до рекордните стойности от април.

Към вчерашна дата повече от една четвърт от китайското население е подложено на някаква форма на ограничения, изчисляват експертите от института Номура, което е сериозен контраст на фона на тълпите фенове на футболния форум.

"Световното първенство позволява на повечето китайци да видят реалността извън страната и ги кара да се притесняват за икономиката и младите хора", написа друг потребител на Вейбо от провинция Шенси.

Отворено писмо, задаващо въпроса дали Китай е "на същата планета" като Катар, се разпространяваше вчера в онлайн приложението за съобщения УиЧат, преди да бъде цензурирано и изтрито от платформата.

Мачовете от Световното първенство по футбол се излъчват по Китайската централна телевизия, която също така разпространява сред китайските граждани негативни информации за хаоса и броя на починалите от COVID-19 в САЩ.

"Противоепидемичната политика на Нигерия дава ясни резултати (...), защо не се поучим от Нигерия, а гледаме единствено американските данни", се питаше в изтритото писмо.

Гневът срещу ограниченията сред китайското население наскоро доведе и до протести, каквито се наблюдават рядко в страната.

Съобщения за протести, съпроводени с насилие, се появиха днес от най-големия завод за производство на айфони, собственост на тайванският технологичен гигант "Фокскон". Работниците са се изправили срещу хора в бели защитни облекла и полицаи от отдела за борба с безредиците заради свързаните с COVID-19 ограничения.