"Целта на групата е да разкрием тези, които са разграбили държавата", заяви представилият се като Нео представител на "Четвърта народна армия на пробуждането" в интервю, поместено в сайта на коментиращо актуалните събития токшоу.
Според хакера за три месеца групировката му е свалила над 7,5 милиона документа от бази данни на латвийските данъчни служби, включително за фактуриране на ДДС и декларации за доходи.

"Бихме могли да докажем, че структурните реформи са блъф", казва Нео. Той твърди, че с помощта на откраднатите документи е възможно да се сравнят съкращенията в заплатите на най-високопоставените чиновници и тези в заплатите на чиновниците от по-нисък ранг.

Правителството на премиера Валдис Домбровскис бе принудено да намали заплатите в държавния сектор и да увеличи някои такси, за да изпълни условията по отпускането на значителен заем от МВФ в рамките на спасителен план за латвийската икономика.

Латвийското финансово министерство и полицията започнаха разследвания по хакерското нападение. Според местни медии хакерите живеят извън Латвия, вероятно във Великобритания, където много латвийци отидоха да търсят работа.

Латвия до неотдавна беше шампион по икономически растеж в ЕС, но бе обхваната от тежка рецесия. Нейният БВП се сви с 18,4% през 2009 г.