Това сочат публикувани днес данни на германския институт за икономически изследвания Ифо (Ifo), цитирани от ДПА и Асошиейтед прес.
Индексът на Ифо за бизнес климата, който се следи внимателно от пазара, се е покачил до 91,9 пункта през октомври спрямо 91,3 пункта през септември. Отчетеният скок за септември съответства на прогнозата на анализаторите. След като Германия вече излезе от най-дълбоката рецесия от едно поколение, поредното покачване на индекса на Ифо засилва очакванията, че възстановяването ще укрепне към края на годината, отбелязва ДПА.
Миналата седмица правителството и водещи икономически институти преразгледаха към повишение прогнозите си за тази и следващата година. Те вече са единодушни, че икономиката ще се свие с 5 процента тази година и ще нарасне с 1,2 процента догодина, припомня АП. Изследването на института се изготвя чрез допитване до 7000 директори на германски компании.
Но мъглата над икономиката на Великобритания не се вдига.
Британската икономика се е свила неочаквано през третото тримесечие, сочат публикувани днес официални данни, цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс. Отчетеният резултат помрачи надеждите, че страната може да е излязла от рецесия и вместо това отбеляза рекордна продължителност на това икономическо явление. Националната статистическа служба на Великобритания съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял с 0,4 процента между юли и септември спрямо очакванията на анализаторите за растеж от 0,2 на сто, което означава, че икономиката се е свивала шест поредни тримесечия за първи път, откакто се води статистика за показателя.
Британската икономика не е отчитала растеж от началото на април 2008 година, отбелязва АП. На годишна основа БВП е намалял с 5,2 процента, което е съвсем малко по-добър резултат от отчетения спад с 5,5 процента през второто тримесечие. Данните за тримесечното свиване между април и юни не са преразгледани и остават на равнище 0,6 процента, посочва Ройтерс.