Проучване на “Бостън кънсълтинг груп“, цитирано от агенцията, показва, че световните активи са се свили с 11,7% до сумата от 92,4 трилиона долара. Според  изследователската група, която наблюдава развитието на световното богатство, глобалната икономика се нуждае от шест години, за да възстанови нивото на активите до това от 2007 година.
Най-засегнатата страна е САЩ, където управляваното богатство достигна спад от 21% и се сниши до 29,3 трилиона долара. Силно са ударени и офшорни центрове като Швейцария и Карибите, при които този показател спада, макар и по-малко - с 8%.
Европа като цяло достигна до леко повишение на активите под фирмено управление. Те са на стойност 32 трилиона долара и по този показател Старият континент измести Америка от първото място в света.
Общото богатство на региона, обаче, регистрира спад с 5,8%. Единственият регион с видим прираст (3%) във фирмено менажираните активи е Латинска Америка, но там общата им стойност е ниска - покачването е от 2,4 на 2,5 трилиона долара.
Световната криза разгроми милионерите, които имаха склонност към рискови операции. В резултат общият брой на милионерите в света спадна с драстичните 17,8% и достигна 9 милиона души, сочи проучването на “Бостън кънсълтинг груп“. Тук основният удар също бе понесен от Европа и Америка, където милионерите намаляха с 22%. В САЩ броят им все още е най-голям, отколкото където и да било другаде по света - там те са 3,9 милиона. Най-много милионери “на глава от населението“, обаче, има в Сингапур -  8,5% от жителите. По този показател следват Швейцария (6,6%), кувейт (5,1%), Обединени арабски емирства (4,5%) и др.