Това са двете характеристики за хората, посещаващи често модни бутици и спа-центрове, както и за кравите от порода Абърдийн-Ангъс, представяни на селскостопанското изложение, провеждано в аржентинската столица всяка година през юли. Тази година ранчеросите, посещаващи изложението, се занимават с неофициалния индекс, измерващ песимизма в говедовъдството - делът на младите говеда, които фермерите предпочитат да заколят за месо вместо да запазят за разплод, отбелязва още изданието, цитирано от БТА.
Неотдавна индексът достигна 30-годишен максимум, дължащ се на рецесията, сушата и ценовия контрол, налаган от правителството. Добавяйки кулинарна атака към икономическата травма, в Аржентина се разпространява вегетарианството. В страната, в която се консумират най-големи количества месо в света, вегетарианците по-рано бяха възприемани като малка групичка мазохисти. След като икономиката на страната се срина през 2002 г. обаче създаденият малко по-рано Съюз на вегетарианците в Аржентина спечени нови членове, а вегетарианските ресторанти преминаха в настъпление. Основната причина е цената. Вегетарианските ресторанти имат по-малко текущи разходи, тъй като нямат нужда от фризери, посочва Мариса Ледесма, която е съсобственик на вегетарианския Био Ресторанте. Сега икономиката на страната отново е в рецесия, което, изглежда, кара повече хора да избягват месото, отбелязва собственикът на най-стария вегетариански ресторант в Буенос Айрес. И докато клиентите похапват соеви пържоли, закусвалните представят нови доказателства за здравословните ползи от консумацията на по-малки количества червено месо. През 2009 г. според прогнозите на експертите в бранша аржентинците ще консумират по 57 килограма говеждо спрямо 68 килограма през 2008 година. Закръглените месоядни обаче все още са обичайното явление, а вегетарианството остава изолиран жест на гастрономическо предизвикателство.