Активисти провeдоха днес протести в различни страни, а висши политици и световно известни личности се опитват да намерят начини за защита на жертвите на домашното насилие, което се увеличава по време на пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА. Всяка година милиони жени са убивани или малтретирани от своите партньори.

Папа Франциск призова за глобални действия по случай Международния ден за премахване на насилието срещу жени. "Твърде често жените са обиждани, малтретирани, изнасилвани и принуждавани да проституират . . . Ако искаме по-добър свят, дом на мира, а не място на войната, всички ние трябва да направим много повече за достойнството на всяка жена", заяви той в Туитър.

Франциск решително осъжда убийствата на жени и често говори за необходимостта от по-голямо признание на ролята на жените, включително в Църквата и при назначения на важни позиции, макар че твърдо поддържа църковната доктрина, според която те не могат да бъдат свещеници.

Френското правителство сключи сделка с мобилното приложение "ТикТок", за да насърчи младите хора да съобщават за злоупотреби чрез социалната мрежа. Споразумението е една от многото мерки, предприети от Франция, откакто миналата година изпъкна проблемът с домашното насилие след необичайно големия брой жени, убити от своите съпрузи, приятели или бивши партньори. Активисти смятат, че са необходими повече усилия.

Снимка: БТА

Френският министър за равенството между половете Елизабет Морено каза, че съобщенията за домашно насилие, регистрирани от властите, са се увеличили с 42 процента по време на първата карантина във Франция заради коронавируса през пролетта и с 15 процента след налагането на новата карантина преди почти месец. Като се има предвид, че повечето хора не подават сигнали за подобни злоупотреби, се предполага, че реалното увеличение е по-голямо.

 

Снимка: БТА

Морено призова учителите, колегите и останалите хора да говорят открито, ако забележат злоупотреби. "В общество, в което има насилие, всички ние би трябвало да се чувстваме отговорни", каза тя по радио Ер Те Ел. "Всички можем да видим това, ако приемем, че ще го виждаме. И всички трябва да го осъдим", заяви Морено.

Изтъквайки въздействието на пандемията, Европейският съюз обяви планове за увеличаване на усилията в областта на дипломацията и развитието, насочени към даване на повече възможности на жените и момичетата.

Световната футболна федерация ФИФА обяви кампания за привличане на внимание към проблема. "Насилието на мъже над жени също е пандемия - тя съществува от преди вируса и ще продължи след него", каза изпълнителният директор на ООН-Жени Фумзиле Мламбо-Нгкука. "Само миналата година 243 милиона жени и момичета са били подложени на сексуално или физическо насилие от своя партньор. Тази година има лавина от съобщения за нарастване на домашното насилие, кибертормоза, детските бракове, сексуалния тормоз и сексуалното насилие", заяви тя.