Сидни стана един от първите големи градове в света, които посрещнаха новата 2024 година, а празнуващите се насладиха на зрелищни фойерверки, които осветиха небето над градското пристанище, предаде Асошиейтед прес. Първи всъщност беше Окланд в Нова Зеландия.

Снимка: AP/БТА

Новата 2024 г. посрещнаха в Япония, Северна и Южна Корея, Китай, Тайван, Тайланд. Честита нова година и на Виетнам и Индонезия.

След като часовникът удари полунощ в Австралия, тонове фойерверки озариха небето в продължение на 12 минути над моста "Сидни Харбър". Повече от 1 милион души (около една пета от всички жители на града), наблюдаваха спектакъла от брега и от лодки в пристанището.

Снимка: AP/БТА

"Това е пълна лудница", сподели впечатленията си германската туристка Яна Томас, като поясни, че е чакала на опашка от 07:30 часа сутринта, за да си осигури място на първа линия в Ботаническата градина на Сидни.

Снимка: AP/БТА

"Не е толкова лесно да се намери добро място за сядане, но гледката е невероятна", каза още тя.

По-рано хиляди хора се събраха да гледат зарята от най-високата конструкция в Нова Зеландия - Скай Тауър в Окланд, а и светлинното шоу в центъра на града.

Окланд, Нова Зеландия

Снимка: AP/БТА

Лекият дъжд, продължил през целия ден, се разсея към полунощ над града с население 1,7 милиона души, преди да започне обратното броене на светещ цифров дисплей близо до върха на 328-метровата комуникационна и наблюдателна кула.

Светлинно шоу с дронове в Джакарта, Индонезия

Снимка: AP/БТА

Шоуто продължи пет минути и половина, през които бяха изстреляни 500 кг пиротехнически средства, съобщи ДПА и допълни, че Скай Тауър е най-високата кула не само в Нова Зеландия, но и в цялото Южно полукълбо.

Столицата на тихоокеанската държава Уелингтън също посрещна Нова година с фойерверки и музика.

Хората бият гигантска камбана, за да отпразнуват Нова година в будистки храм, минути след полунощ в понеделник, 1 януари 2024 г., в Токио, Япония

Снимка: AP/БТА

Жителите на тихоокеанския остров Киритимати (о-в Рождество), на който живеят около 5000 души, посрещнаха първи в света новата 2024 г. с фойерверки и партита на открито в южната част на Тихия океан, предаде ДПА.

Фестивалът на фенерите в новогодишната нощ в Сеул, Южна Корея

Снимка: AP/БТА

Киритимати, най-големият остров на тихоокеанската островна държава Кирибати, е първият населен остров, на който започва всяка нова година.

Жителите на островите от архипелага Чатъм, част от територията на Нова Зеландия, също отбелязаха новата 2024 г. минути по-късно. На островите, разположени на около 800 км източно от Южния остров на Нова Зеландия, живеят близо 700 души.

Вижте още снимки от честванията за посрещането на Новата 2024 година >>