Днес започнаха дейностите по демонтиране на скелето на стрелата на парижката катедрала Нотр Дам, което се деформира по време на опустошителния пожар през април 2019 г., предаде Франс прес.

Такава операция е малко като положението в ракета преди излитането, правим последна проверка преди утре да дойдат специалистите по работа на големи височини, каза генералният делегат на фондацията "Нотр Дам" Кристоф Русло.

Монтажът на скелето започна през 2018 година, в рамките на реставрацията на емблематичната катедрала. Пожарът през април 2019 година в Нотр Дам започна именно от скелето. Кулата изгоря напълно, а скелето устоя на срутването му, но беше деформирано от изключително високата температура на огъня.

Скелето се състои от 40 000 части с тегло 200 тона, половината от които се намират на над 40 метра височина.

За да се предотврати срутване след изкривяването му, то първо е било обградено с метални греди на три нива. За свалянето на първото скеле е изградено и още едно такова. Два редуващи се екипа от петима техници с въжета ще се спуснат възможно най-близо до изгорелите части, за да може със саблени триони да изрежат металните тръби, които са се стопили една върху друга. Частите ще бъдат събирани с 80-метров кран, който ще помогне да се предотвратят повече щети на катедралата.

"Една от ключовите точки е стабилността на свода. Когато всичко приключи, ще бъдем много облекчени, защото катедралата ще е спасена", каза Русло и определи операцията като "много деликатна, много сложна, с немалък риск".

"Възможно е от скелето да паднат някакви отломки и това да отслаби една или друга част от стените на катедралата", обясни той.

Операцията по демонтирането на скелето ще продължи цялото лято.

Светът бе развълнуван от пожара на Нотр Дам и меценати и обикновени хора обещаха дарения за общо над 900 милиона евро за възстановяване на катедралата. Президентът Еманюел Макрон обеща то да се извърши за пет години.

От пожара насам обаче, все нещо спира реставрацията на катедралата - в началото ремонтът беше спрян заради повишени нива на олово в пода на катедралата, след това есента и зимата лошото време спря ремонтните работи заради много силен вятър, а през пролетта епидемията от коронавирус напълно спря работата по възстановяването на историческата сграда. Ремонтът трябва да приключи през 2024 година.