Сградата на украинския телевизионен канал "112 Украйна" в столицата Киев бе обстрелвана с гранатомет тази нощ.

От полицията в украинската столица съобщиха, че сигналът за стрелбата е подаден около 3.30 часа. При атаката няма пострадали хора, но са нанесени материални щети. Районът е бил отцепен, а при огледа са открити части от снаряда, които ще бъдат анализирани. Властите в Киев обявиха, че разследват случая като терористичен акт. Градът бе блокиран от спецакция по издирването на извършителя.

Снимка: Поліція Києва

Атаката срещу централата на телевизията идва, след като от канала анонсираха, че тази вечер ще излъчат филма на американския режисьор Оливър Стоун и украинския документалист Игор Лопатенок - "В борбата за Украйна".

Снимка: Поліція Києва

В него Стоун се опита да разбере причините за продължителната криза в Украйна. Как престъпленията, по-специално, стрелбата по хора на Майдана през 2013 г., се превърна в оръжие в борбата за политическо влияние. Един от главните герои е лидерът на украинската "Опозиционна платформа - За живот", Виктор Медведчук. За този филм Оливър Стоун взе ексклузивно интервю с Владимир Путин. Руският лидер говори за отношението си към официалната политика на Киев. Обсъден е и инцидентът в Керченския проток.

В четвъртък главният прокурор на Украйна Юрий Луценко определи записа като "руска пропаганда" и обяви, че ще започне разследване, ако телевизията излъчи филма.