Страните от Бенелюкс разпространиха съвместно изявление, в което посочват, че заедно с други съюзници от НАТО замразяват участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи Белга, цитирана от БТА.

Изявлението бе направено във връзка с окончателното оттегляне на Русия от договора, което вчера влезе в сила.

"Това е замразяване е обратимо и има за цел съхраняването на настоящата архитектура за контрол на въоръженията", се казва в изявлението на Белгия, Нидерландия и Люксембург. ДОВСЕ налага ограничения върху тежките конвенционални оръжия и въвежда система за уведомяване и проверка. Споразумението бе сключено през 1990 г. между страни от НАТО и бившите членки на Варшавския договор. Молдова, Украйна, Грузия, Азербайджан, Армения и Казахстан също са сред държавите, подписали договора.

"Крайъгълен камък от архитектурата на европейската сигурност"

Белгия, Нидерландия и Люксембург заявиха, че осъждат решението на Русия да се оттегли от договора, който определиха като "крайъгълен камък от архитектурата на европейската сигурност". "Русия се оттегля в момент, в който води непровокирана, незаконна и несправедлива война срещу Украйна. Руските действия отново допълнително влошават по-широките контури, очертаващи архитектурата на сигурността в Европа... Не може да приемем ситуация, в която съюзниците от НАТО остават ангажирани по договора, а Русия се оттегля от него", се казва в изявлението на трите държави.

Те допълват, че "остават твърди в ангажимента си към контрола на конвенционалните оръжия, който е ключов елемент от евроатлантическата сигурност и се основава на фундаментални принципи като реципрочността, прозрачността и съгласието".

Германия днес също заяви, че ще продължи да се придържа към квотите за националното въоръжение, предвидени в договора, въпреки че замразява участието си в него.