Държавите членки на Европейския съюз ще се запасят със средства, които да им помогнат за справяне с химическо, биологично или радиационно замърсяване.

Войната на Русия срещу Украйна допълнително "подчертава необходимостта от създаването на стратегически запаси за защита на гражданите при случаи на химически, биологични, радиологични и ядрени инциденти или атаки", уточнява ЕК.

Франция, Полша и Хърватия ще се присъединят към Финландия при запасяването с оборудване за реакция при бедствия, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от БТА и ДПА.

Тези запаси ще бъдат предоставяни и на други страни от Европейския съюз при извънредни ситуации, свързани с химическо, биологично или радиационно замърсяване, се казва в съобщението.

Запасите са на стойност 545,6 милиона евро и включват антидот препарати (противоотрова), антибиотици, ваксини, седативи (успокоителни, бел. авт.) и лекарства за профилактика.

Страните от ЕС се запасяват и с оборудване за действие в извънредни ситуации, като детектори и екипировка, включваща газови маски и защитни костюми, както и с консумативи за обеззаразяване.

Оборудването за реакция при бедствия може да бъде използвано при изтичане на опасни вещества от химически заводи, при инциденти в атомни електроцентрали, при разпространението на инфекциозни болести или при терористични атаки, уточнява Еврокомисията.

Освен това Европейската комисия обяви, че приема предложения за планове за реакция при разпространението на патогени с пандемичен потенциал, както и при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи. Реализацията на тези планове ще струва 636 милиона евро.