Досега не сме видели истинска воля от страна на руския президент Владимир Путин да преговаря за приемливо решение в Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди днешната си среща с европейските министри на отбраната в Брюксел.

По неговите думи е необходимо Путин да се убеди, че няма да спечели на бойното поле. Вероятността за постигане на приемлив и договорен изход нараства с предоставянето на повече военна подкрепа за Украйна, посочи Столтенберг.

Войните са непредсказуеми, никой не може да каже кога и как тази война ще завърши, добави той.

Украйна сама преценява кои са приемливите условия за начало на преговори и за постигане на договореност, отбеляза генералният секретар.

В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели, каза Столтенберг. Той посочи, че засега тежките сражения продължават и обстановката на бойното поле е трудна.

Столтенберг съобщи, че ще разговаря с европейските министри по въпроса за охраната на европейската критична подводна инфраструктура. Той уточни, че след повредите по газопровода "Северен поток" и на Балтийския газопровод НАТО въвежда в района на Северно и на Балтийско море допълнителни патрули.

Слабите места на европейската отбрана на фокус в Брюксел

Министрите на отбраната на страните от ЕС ще обсъдят днес в Брюксел доклад, в който се посочват слабите места на европейската отбрана, съобщи преди началото на заседанието върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Документът е изготвен с участието на всички европейски въоръжени сили и разузнавателни служби, поясни той. По неговите думи подобен документ се подготвя всяка година, но досега интересът е бил по-слаб.

Ще обсъдим доклад за развитието на способностите за военно производство, какви са задачите пред нашите войски и какво не им достига, добави Борел.

Той отново отбеляза, че досега ЕС е осигурил за Украйна едва около 300 хиляди снаряда от заложената цел да достави един милион снарадя и изрази мнение, че може да се наложи пренасочване на част от износа на европейския военнопромишлен комплекс към нуждите на украинската страна.

По неговите думи досега доставките за Киев са били осигурявани от запасите, но тези количества вече са изчерпани и се налагат допълнителни мерки. Борел отбеляза, че 40 на сто от европейското военно производство се изнася и препоръча този износ да бъде насочен с предимство към Украйна.

Днес се очаква да приключи и работата по следващите санкции срещу Русия заради военното нападение над Украйна. Борел съобщи снощи,че се подготвят забрани за внос от Русия на още стоки, сред които и на диаманти, действия за прилагане на тавана на цената на руския петрол, за борба със заобикалянето на санкциите. Съветът на ЕС ще даде насоки за приложението, очаква се одобрение днес.